Izmjene GUP-a ne doticu se Delfina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izmjene i dopune Generalnog urbanistickog plana (GUP) Grada Pule koje su u tijeku ne odnose se na podrucje iznad lucice Delfin. Naime, unatoc zahtjevima Mjesnog odbora (MO) Nova Veruda, ali i gradana tog podrucja, u novim izmjenama GUP-a nece se raspravljati o gradnji na Delfinu.

Gradonacelnik Boris Miletic u odgovorima na naš upit pojašnjava da su izmjene GUP-a ciljane te da se njima nece preispitivati planska rješenja za zone stanovanja i sporta, u što spada i podrucje iznad lucice.

- Kao što je razvidno iz materijala koji su upuceni Gradskom vijecu na razmatranje i usvajanje, odlukom o izradi izmjena i dopuna GUP-a se predlaže, u okviru ciljeva zacrtanih odlukama iz 2008. i 2009., u zasebnom postupku izradivati izmjene za tocno odredena podrucja - UPU Istocna poslovna zona, UPU Lungo Mare, UPU Max Stoja te za tri izdvojene lokacije, navodi Miletic.

Upitali smo ga zašto u Gradu nisu uvažili zahtjev MO-a Nova Veruda koji je koncem srpnja zatražio izmjene GUP-a za podrucje lucice Delfin, te zašto je u više navrata izjavljivao da takav zahtjev nije dobio. Gradonacelnik tvrdi da se taj mjesni odbor još u ožujku 2009. ocitovao pozitivno o izmjenama GUP-a, odnosno da se pozvao na prethodnu suglasnost o gradnji na tom podrucju koju su clanovi MO-a dali u svibnju 2008., nakon što im je privatni investitor prezentirao svoj projekt.

Podsjeca da je tada MO prihvatio prezentirani projekt "na nacin da se zahvat realizira u cjelini kako bi u potpunosti sadržajno izgledao kao prezentirani projekt, odnosno predlažu formiranje radnog tijela koje ce sudjelovati u izradi plana, a ukoliko bude odstupanja u smislu preizgradenosti, u tom slucaju se to podrucje želi zaštititi i izuzeti od bilo koje gradnje". Grad je prošle godine, istice Miletic, ponovio postupak prikupljanja zahtjeva sudionika u izmjenama GUP-a, no MO se tada uopce nije oglasio.

Tvrdi i da nije izjavio da Grad nije zaprimio ocitovanje MO-a na UPU "Lucica Delfin" u kojem se zahtjeva izmjena GUP-a (i) za to podrucje.

- Taj se dokument odnosi na ocitovanje Mjesnog odbora u postupku izrade UPU-a "Lucica Delfin". U njemu se Vijece Mjesnog odbora ocitovalo da takav plan ne može prihvatiti, odnosno da traži obustavu izrade plana, pokretanje postupka izmjene GUP-a za to podrucje te izradu novog UPU-a koji ce uvažiti potrebe i prijedloge stanovnika. Dakle, navedenim je aktom zatražena obustava izrade UPU-a te pokretanje postupka izrade novih izmjena i dopuna GUP-a. Naime, svima je omoguceno da, kako u svezi GUP-a tako i u svezi bilo kojeg prostornog plana, zatraži njegovu izmjenu i/ili dopunu, a realizacija iste ovisit ce o mogucnosti rješavanja kroz vec zapocete procedure, odnosno o nekim novim postupcima izrade ili izmjene planova koje tek treba pokrenuti, obrazlaže Miletic.

No, valja još jednom podsjetiti da je pocetkom rujna gradonacelnik u našem listu izjavio (i nikada demantirao): "Istina je da su iz MO-a Nova Veruda poslali mišljenje u kojem su sada izrazili svoje protivljenje takvoj urbanizaciji u tom dijelu GUP-a. Medutim, ja poništiti GUP necu, jer kad je bio stavljen van snage, dogodile su se nepovratne stvari, poput Verude Porat. Nemati GUP zadnja je varijanta. S druge strane, on je u fazi izmjena, kao i prostorni plan, pa tko želi, može dati svoje primjedbe. Koliko znam, nitko od njih još nije zatražio izmjene GUP-a."

Gradonacelnik je tako pozivao da se daju primjedbe na izmjene GUP-a, povezujuci ih s pricom oko Delfina, iako je vec tada znao da se te izmjene nece odnositi na podrucje lucice, te je sugerirao da clanovi MO-a nisu zatražili izmjene GUP-a, iako je vec odavno pred sobom imao takav njihov zahtjev.

Prije nešto više od tjedan dana Inicijativa gradana zapocela je prikupljati potpise za zahtjev za izmjenama GUP-a na podrucju lucice Delfin.


Podijeli: Facebook Twiter