Izmjena dijela granice između Pule i Medulina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća grada Pule pred vijećnicima se našao prijedlog Odluke o pokretanju postupka korekcije granice grada Pule s općinom Medulin. Naime, članovi obitelji Hrovatin imaju obiteljsku kuću s pripadajućim zemljištem u Pješčanoj uvali, na samoj katastarskoj granici između Pule i Medulina, i to na tri zemljišne cjeline koje prema sadašnjim dokumentima i utvrđenim granicama većim dijelom spadaju pod općinu Medulin, a manjim dijelom pod grad Pulu. Stoga su vlasnici ovih zemljišta nedavno uputili Gradu Puli molbu da se njihove čestice u cijelosti uključe u područje općine Medulin, zajedno s nerazvrstanim cestama koje vode od glavne prometnice do njihovih kuća.

U Gradu Puli su donijeli Odluku da se korigiraju granice između Grada Pule i Općine Medulin na način da se katastarske čestice pod katastarskom općinom Pula, uključuju u cijelosti u područje općine Medulin, dok bi se istovremeno katastarska čestica koja je trenutačno dijelom rascjepkana između ovih dviju susjednih katastarskih općina, uključila u cijelosti u područje Grada Pule. Ovim će se izmjenama katastarske granice puno bolje i gotovo geometrijski precizno urediti slijedeći granične linije spomenutih zemljišta i putova te će se na taj način zadržati zemljišne cjeline u potpunosti na obje strane "granice".

Tako će se također izbjeći potreba izrade i provedbe parcelacijskog elaborata pri privođenju nekretnine namjeni te će se zadržati postojeća cjelina i izbjeći nastanak ekonomski neiskoristivog zemljišta. Radi se, naime, o povećem neizgrađenom zemljištu uz Tehnomontovu marinu koje je u zemljišnim knjigama upisano kao društveno vlasništvo korisnika Montaža, proizvodno i brodograđevna RO "Tehnomont" – OOUR Brodogradnja, i kao takvo predstavlja presumirano vlasništvo Republike Hrvatske. Gradsko vijeće je ovu odluku podržalo te će se granice Pule i Medulina korigirati kako u gradskim, tako i u općinskim knjigama te u Državnoj geodetskoj upravi i Područnom uredu za katastar Pula.

(P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter