Izmijenjeni zakon stavit ce HRT pod politicki nadzor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medijska organizacija za jugoistocnu Europu smatra da ce izmjene zakona o HRT-u institucionalizirati politicki nadzor nad javnom radio-televizijom, kaže se u priopcenju objavljenom u cetvrtak.

SEEMO sa sjedištem u Becu, organizacija bliska International Press Instituteu (IPI), objavio je kako vjeruje da ce predložene izmjene zakona o Hrvatskoj radio-televiziji omoguciti politicko miješanje u upravljanje javnim medijem. Po mišljenju SEEMO-a, takvo bi zakonsko rješenje bilo u neskladu s medunarodnim standardima kad su u pitanju javni mediji.

"No nove predložene dopune parlamentu ce dati presudnu ulogu u odabiru i imenovanju glavnoga ravnatelja te clanova programskoga vijeca i nadzornoga odbora", kaže SEEMO i zakljucuje da "takvo zakonsko rješenje nije u skladu s medunarodnim standardima za javne medije".

Nacrt izmjena i dopuna zakona iz lipnja 2012. odreduje da ce parlament biti nadležan za sva tijela koja upravljaju i nadgledaju Hrvatsku televiziju: programsko vijece, glavnog ravnatelja i nadzorni odbor.

Glavnog ravnatelja HRT-a i clanove tih tijela birat ce i imenovati parlament. No, programsko vijece koje ima 11 clanova imat ce i dva clana koji predstavljaju HRT-ove novinare. "SEEMO strahuje da ce ta predložena zakonska rješenja ozakoniti politicko upletanje", kaže se u priopcenju.

Hrvatsko novinarsko društvo smatra da je bez promjene zakona bilo nemoguce promijeniti sadašnju upravu. No predsjednik HND-a Zdenko Duka smatra da bi novinari morali imati više utjecaja na izbor glavnih urednika na HRT-u. Predvida se da ce novinari imati neobvezujucu konzultativnu ulogu u izboru glavnog urednika.

"Shvacam da su na HRT-u nužne hitne promjene. No zabrinut sam što predložena zakonska rješenja nece stvoriti nužni okvir za uspostavu nezavisnog javnog medija. Vlada bi morala analizirati najbolja medunarodna rješenja i konzultirati se s medunarodnim medijskim strucnjacima i specijaliziranim organizacijama kako bi izbjegla buduce pogreške", rekao je u priopcenju glavni tajnik SEEMO-a Oliver Vujovic. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter