Izmijenjen konačni prijedlog EK-a o sjemenju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija je u ponedjeljak objavila prijedlog zakonskog paketa za bolju zaštitu zdravlja biljaka i životinja, kojim bi se posve ukinula obveza registracije i testiranja tradicionalnog i autohtonog sjemenja za male proizvođače.

"Sadašnje zakonodavstvo EU-a predviđa da svo sjemenje, uključujući i tradicionalno, mora biti registrirano sukladno nacionalnim zakonodavstvima. Ono što mi sada predlažemo nije povećanje, nego smanjenje administrativnog tereta. Što se tiče tradicionalnog sjemenja registracija ostaje kakva jest, ali više neće biti obveze testiranja. Naknade za registraciju tradicionalnog sjemenja bit će smanjene, a za mikropoduzeća do 10 zaposlenih i s manje od dva milijuna eura godišnjeg prometa one se u potpunosti ukidaju. Osim toga, mali proizvođači koji proizvode sjemenje za određenu tržišnu nišu u potpunosti su oslobođeni obveze registracije sjemenja", izjavio je povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Tonio Borg nakon što je Komisija objavila svoj prijedlog.

Prijedlog je upućen zemljama članicama i Europskom parlamentu, koji donose konačnu odluku.

Sadašnjim prijedlogom Europske komisije, ako prođe u Vijeću i Parlamentu, postojećih 70 zakonskih prijedloga bilo bi zamijenjeno sa sedam propisa, kojima se regulira sigurnost hrane u prehrambenom lancu.

U vezi s ovim zakonskim prijedlozima u medijima pojedenih zemalja članica pojavile su se informacije da će se poljoprivrednicima i povrtlarima propisati obvezno korištenje standardiziranog i unificiranog sjemenja, pri čemu će korištenje starih i rijetkih sorti biti kažnjivo, čak i onda kada se siju u privatnim vrtovima, što je preneseno i u dijelu hrvatskih medija.

U nekim zemljama članicama ekološke organizacije pokrenule su inicijativu potpisivanja peticije protiv novih propisa, uz obrazloženje da će oni omogućiti velikim multinacionalnim kompanijama da u potpunosti monopoliziraju proizvodnju sjemenja i reprodukcijskog materijala.

U Europskoj komisiji priznaju da bi takva tumačenja možda mogla imati uporište u prvim nacrtima novih propisa iz listopada i studenoga prošle godine, ali ističu da je "konačni prijedlog dramatično izmijenjen" u odnosu na te prve nacrte.

Povjerenik Borg rekao je da novi propisi predviđaju primjerene kazne za prijevare potrošača, poput nedavne afere s konjskim mesom u gotovim proizvodima, a koje je bilo deklarirano kao goveđe. Te kazne moraju biti u visini moguće ekonomske dobiti koja proizlazi iz prijevare, jer ako su manje onda nemaju učinak odvraćanja, rekao je Borg. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter