Između zaštite, spašavanja, birokratskih prepreka i stvarnosti

Autohtona istarska pramenka
Autohtona istarska pramenka

Udruga Istrijanka 2013. koja okuplja dvadesetak uzgajivača istarske ovce bila je inicijator stručno-edukativnog skupa održanog krajem tjedna. Bilo je riječi o problemima na koje nailaze uzgajivači u nastojanju da spase ovu izvornu pasminu, a suočeni su zadnjih godina sa sve više birokratskih prepreka.

Naime, po onome što kaže predsjednik Udruge Vedran Macan sa Čipulove Stancije, godinu dana nakon osnivanja imali su pod nadzorom čak 2.700 grla istarske ovce, godinu dana potom 2.400, a kako se birokracija od Bruxellesa do Zagreba sve više plela lanjske godine taj je broj spao na svega tisuću grla i opasno je zazvonilo na uzbunu.

Po Macanovim riječima i njegovom neumornom inzistiranju od županije do agencija i  Ministarstva u Zagrebu, zadnji je trenutak da se ovaj plemenit i korisno isplativ cilj bar zadrži u postojećim mogućnostima i uvjetima, za što je potrebno više od obećanja sa strane Hrvatske poljoprivredne agencije i AZRI-ja, čiji su predstavnici i nazočili ovom skupu uzgajivača u konobi Klarić kod Orlićevih. Naime, ističe Vedran Macan dobro zvuči obećanje Danijela Mulca iz HPA da će se sadašnji propis o slanju i vođenu  podataka o mužnji svaki mjesec, za svaku ovcu, ograničiti na minimalno svaka tri mjeseca. Također, ostaje i dalje problem o obavezi držanja stada najmanje pet godina uz poštivanje svih brojnih propisa i tablica; od vođenja imena svake ovce, janjeta, markica, tko je otac a tko majka, do čipova i kompjuterske pohrane u sustav, nešto poput turističkog e-Visitora,  a sve da bi se došlo do potrebnih poticaja. Obećano je da će se zatražiti da rok bude godina dana.

Naime, ovdje je prije svega riječ o starijim uzgajivačima koji izvornu istarsku ovcu nastoje održati na životu i zaštiti, te preko toga doći do proizvodnje i zaštite izvornog istarskog sira, janjaca i mesa kao profitabilnih krajnih rezultata da sve na kraju ima smisla. Macan upozorava da su i poticaji  u međuvremenu pali s 250 na 160 kuna po grlu, što ozbiljno dovodi u pitanje projekt Revitalizacije istarske ovce. Dio rješenja vide u još jačoj ulozi AZRI-ja da po istom načelu kao što se to radi s junicama, učini i s ovcama. Uzgajivaču bi se dala ovca na određeni broj godina (kao i junicu) a onda se ona nakon okota i novog grla vrati da bi drugome bila rasplod.

Kako u tome ima određenih problema, opet birokratskih između lokalnih i europskih vlasti, o čemu je govorio Gordan Šubara, iz Udruge pozivaju zainteresirane da se prijave ([email protected]) kako bi uzgajivači sami dali takvom po četiri ovce besplatno, a on bi nakon par godina onda nove vratio novom uzgajivaču. Ovom prilikom je oformljena i komisija koja će to provesti i stvoriti uvijete da se to realizira. Na taj bi se način i pitanje lokalne  nadležnosti riješilo a AZRI je obećao biti koordinator u cijelom postupku.

- Činimo sve da naša briga i generacijska odgovornost prema istarskoj ovci ne samo bude njena zaštita, već da od toga uzgajivači mogu živjeti. Izvorni istarski sir od mlijeka istarske ovce, kao i janjetina, pa potom i istarski sir pekorino od mlijeka svih pasmina s Poluotoka itekako mogu biti roba koja na tržištu ima kupca. S ovako postavljenim tablicama i željama iz kancelarija birokrata, koje su daleko od stvarnosti, bojim se da će se broj grla još smanjiti, a uzgajivači izgubiti entuzijazam, kaže Vedran Macan. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter