Između puberteta i demencije

Elvir Tominić
Elvir Tominić

Pulski autor Elvir Tominić objavio je ovih dana svoj drugi roman. Nakon prvijenca "Kronika obožavanja", njegovo drugo djelo naslovljeno je "Crni pastuh" i predstavlja znatno zrelije i stilski više dorađeno djelo, gdje je vidljivo da je autor s literarnog gledišta bolji negoli u prvome djelu.

Njegov je glavni junak muškarac koji je zagazio u srednje godine i kojega muče problemi tipični za pripadnike njegove generacije - s jedne su strane roditelji, stari i dementni o kojima treba brinuti, a s druge djeca u pubertetu s nizom više ili manje složenih problema.

Brak glavnog junaka se, kao što to učestalo biva, odvija po inerciji jer se ljubav uglavnom izgubila negdje putem, u svakodnevici punoj problema. Taj junak je osnovnoškolski nastavnik koji jedva čeka da završi školski sat, zaboravlja ispravljati kontrolne, a na sva zbivanja iz zbornice gleda s određenim prijezirom.

Roman u biti prati život sredovječnog profesora geografije čija svakodnevna obiteljska i poslovna rutina iznenada biva narušena slučajnim otkrićem pornografske priče "Crni pastuh" među stvarima svoje kćerke srednjoškolke. Tu se on pita gdje je nestala ona slatka tatina princeza koja se do maloprije igrala s lutkicama, te kako se može zanimati za takve prljave stvari. Potom uskoro otkriva i da njegov brak nije onakav kakvim ga je zamišljao, a paralelno priča prati i tešku životnu priču njegovog brata.

Prisutni su i flashbackovi koji prikazuju njegovu mladenačku i nikada zaboravljenu ljubav. Roman je pisan u prvom licu i zbiva se u Puli. Objavljen je u vlastitoj nakladi, a lektorica je Zlata Knez. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter