"Između neba i zemlje" u Umjetničkom paviljonu

"Arhiv snova" Kate Mijatović
"Arhiv snova" Kate Mijatović

Cjelokupni nastup multimedijalne umjetnice Kate Mijatović "Između neba i zemlje", kojim je predstavljala Hrvatsku na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu, prikazat će se od 7. do 23. ožujka u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Zagrebački postav nadopunit će se i premijernom projekcijom videa njezina performansa "Nesvjesno: Canal Grande", izvedenog na otvorenju Bijenala. Izložit će se "Bijela gondola" u kojoj je usnula umjetnica na dan otvaranja Bijenala dva sata plovila venecijanskim kanalima, prikazat će se video koji ju prikazuje kako spava u skulpturi Ivana Kožarića te predstaviti njezin "Arhiv snova", putem kojega je do završetka venecijanske izložbe skupila čak dvije tisuće snova. Projekt je bio koncipiran kao ambijentalna instalacija koja objedinjuje interaktivni web portal "Arhiv snova" s video radovima i dokumentacijom djela na autoričinu dugogodišnju temu nesvjesnog.

Središte instalacije je lebdeći kavez s konzolom koja posjetiteljima omogućuje pristup arhivu snova i unos opisa vlastitog sna. Tekst se istovremeno projicira na zid i formalno spaja s arhivom umjetnice projiciranim na osam monitora koji ga okružuju.

Tijekom Bijenala više od dvije tisuće posjetitelja unijelo je opise svojih snova i tako pridonijelo umjetničinoj strategiji akumuliranja i oslobađanja nesvjesnog. Globalni odaziv posjetitelja potvrdio je da projekt nisu samo pojedinačno ispričani snovi, već da je svaki zapis sna tek dio jedne opće slike, nečeg što nam je svima  zajedničko, a to je sposobnost uma da stvara slike svjetova i uključuje ih u percepciju stvarnosti, stoji u najavi Umjetničkog paviljona. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter