Između dva svijeta

Paula Jurman, Gea Rajić i Marina Marušić (M. RIMANIĆ)
Paula Jurman, Gea Rajić i Marina Marušić (M. RIMANIĆ)

Tri pazinske umjetnice, Marina Marušić, Paula Jurman i Gea Rajić, objavile su u nakladi Društva Naša djeca Pazin pjesmaricu "Između svijeta dva". Pjesmarica je nastala u sklopu projekta Pepe u velikom društvu, kojeg čine preventivne radionice za djecu, polaznike vrtića, te četvrtih, petih i šestih razreda osnovne škole, zatim Boravka plus za djecu putnike i Savjetovališta kod Pepea.

Glavni cilj ovog projekta, pojašnjava Marušić, je prevencija rizičnih ponašanja i poremećaja u ponašanju djece kroz poučavanje o zdravlju, unutarnjoj, vanjskoj i socijalnoj ekologiji, senzibilizacija na kritičnost u razmišljanju, različitost i toleranciju te kreativnom pristupu rješavanju problema djece kroz preventivne radionice. Projekt je proveden zajedno s udrugom Veliki mali čovjek, Gradskom knjižnicom Pazin, pazinskom Osnovnom školom Vladimira Nazora, Dječjim vrtićem Olga Ban i Centrom za socijalnu skrb Pazin.

Bajkomanija

U pjesmarici je objavljeno 13 pjesama koje je napisala knjižničarka Marina Marušić, a u prvom dijelu knjige ilustrirala ih je, zapravo likovno obradila Gea Rajić, učenica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Puli. Dok je u drugom dijelu iste pjesma uglazbila, zapravo glazbeno obradila Paula Jurman, profesorica glazbene umjetnosti.

- Pjesme su nastajale u sklopu projekta Bajkomanija, pazinske gradske knjižnice, kaže Marušić. To su zapravo kratki igrokazi koje pazinska knjižnica osmišlja i s polaznicima radionice izvodi u predbožićno vrijeme. Zato svaka pjesma ima neku poruku i nešto žele poručiti djeci i odraslima. Budući da je i Jurman stalna sudionica Bajkomanije posve je razumljivi da je ona skladala glazbu za kolegičine stihove. Skladajući Jurman je nastojala da svaka priča ima svoju melodiju, koja bi odgovarala situaciji i tematici igrokaza. S time da su melodije prilagođene djeci tako da ih djeca mogu pjevati.

Oni koji su posjećivali Bajkomanije mogli su čuti kako te pjesme zvuče, a oni koji su to propustili moći će to učiniti na promociji knjige "Između dva svijeta", koja će se održati u Mjesecu hrvatske knjige. U sklopu programa predstavljanja održat će se i koncert, pa će osim čitanja pjesma i gledanja ilustracija posjetitelji moći čuti kako te pjesme zvuče.

Zvjezdano nebo

Gea Rajić počela je kao polaznica radionica Gradske knjižnice Pazin i Društva Naša djeca, da bi radeći na ovoj pjesmarici postala suradnica svojim nekadašnjim voditeljicama. Ona je svojim ilustracijama nastojala oslikati temu, ali i atmosferu te doživljaj pjesme. Na svakoj se ilustraciji ponavlja motiv zvjezdanog neba pod kojim se događa priča, zapravo pjesma, pojašnjava Rajić.

U svakom slučaju Marina Marušić, Paula Jurman i Gea Rajić ostvarile su jedan zanimljiv projekt koji će zacijelo razveseliti mnoge i to ne samo kada ga vide i pročitaju, već i kada ga čuju, zasviraju ili zapjevaju. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter