"Između crteža i slike" kao poveznica mladih autora

(Arhiva GI)
(Arhiva GI)

Izložbom "Između crteža i slike", otvorenoj u porečkoj Galeriji Zuccato u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta, okupljeni su radovi renomiranih zagrebačkih umjetnika Petre Grozaj, Ivone Jurić i Stipana Tadića. Pred brojnom publikom predstavljeni su radovi za koje je crtež ili osnovno izražajno sredstvo ili značajni formalni i sadržajni element djela. Autore je predstavio voditelj likovne djelatnosti Učilišta Sebastijan Vojvoda, koji je istaknuo da su ovi školovani autori dobitnici mnogih prestižnih nagrada, rezidencija i stipendija.

Isti atelje

Osim što su Ivona i Stipan dijelili isti atelje u zagrebačkom skvotu Medika, gdje se smrzavaju u ne baš idealnim uvjetima za slikanje i što izlažu na istim mjestima i izložbama, prema Vojvodinim riječima ove autore povezuje zapravo i ista suština u samoj gradnji slike, a to je kod Stipana i Ivone u većoj mjeri dok kod Petre u nešto manjoj sklonost crtežu.

- Svi imaju neku poveznicu s Porečom u kojem nisu prvi put. Petrini su radovi vrlo ozbiljni, mračno - ekspresivni i iznimno poetski. Izložba u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu ove godine velika je potvrda njenom radu. Ivonine iznimno senzibilne i kompleksne crtačke kompozicije možete pogledati na drugom katu. Tadić istovremeno uz ovu izložbu u Zuccatu slaže kamenčiće u koloniji Mozaik city. Istinski je crtački Lord Byron i kada bi postojao izbor za hrvatskog Mister crteža, Stipan bi bio jedan od nekolicine njegovih neprikosnovenih kraljeva, rekao je Vojvoda.

Ravnatelj Učilišta Elio Štifanić kazao je pak da su dosad u Zuccatu ugostili velik broj vrijednih izložbi, a ova je posebna jer se radi o mladim autorima koji već imaju zavidnu karijeru i radove koji su bili izloženi po cijelom svijetu.

Uz njih je bila i povjesničarka umjetnosti Patricija Počanić koja je za Grozaj kazala da njeni radovi vode u međusvijet prikazanih likova, specifičnu atmosferu nedokučivih prostora, autoričin unutarnji i svijet svih nas promatrača zaustavljenih pred ovim djelima. Dugogodišnji rad ove umjetnice predstavlja kontraste, povezivanje i stvaranje nadrealnih tema između stvarnosti i sna ne samo prikazanim, nego i načinom prikazivanja. Govoreći o Jurić kazala je da se radi o tehnički vrlo zahtjevnim i minucioznim djelima za koje je osnova za razumijevanje titraj, impuls koji stvara vibrantne prizore pejzaža i prostora ispražnjenih od ljudi. Crtež predstavlja početnu točku izražavanja slikarice.

Radovi Stipana Tadića obuhvaćaju više ciklusa i različitih područja njegovog umjetničkog djelovanja. Ovdje su njegovi prepoznatljivi stripovi, portreti slikani uljem na platnu, njegove bilježnice za skice (sketchbookovi) kao džepni blok koji umjetnik uvijek nosi sa sobom, djela iz ciklusa Roadkill te najnovija ostvarenja iz ciklusa Motivi iz okolice. Ovo predstavljanje mnoštva različitih djela jedinstvena je prilika za javnost koja može dobiti širu percepciju umjetnikova djelovanja. Kod izloženih radova jasno je da crtež i crtačke tehnike nadvladavaju slikarsku dimenziju, riječi su Počanić.

Značajna biografija

Spomenimo još nekoliko riječi iz biografija ovih izuzetnih mladih umjetnika. Jurić je diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2010. Dobitnica je nagrade Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu za izuzetan uspjeh tijekom studija i izrade diplomskog rada, zatim Nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za mladog umjetnika 2013., te velike otkupne nagrade 7. hrvatskog triennala akvarela 2016. Grozaj je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu slikarski smjer nastavničkog odsjeka. Dobitnica je Rektorove nagrade Zagrebačkog sveučilišta, nagrade Akademije likovnih umjetnosti, te nekolicine stipendija i otkupnih nagrada. Izlaže od 1998. te je do sada izlagala na 20 samostalnih, 70-tak skupnih izložbi i sudjelovala na umjetničkim projektima u Hrvatskoj, Austriji, Italiji, Francuskoj i Njemačkoj. Tadić je 2011. godine završio diplomski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od te godine radi kao slikar, ilustrator, strip crtač i muralist pod Autonomnim kulturnim centrom "Medika". Od 2013. član je Hrvatskog društva samostalnih umjetnika. Glavni je organizator izložbe "Antisalon", te potpredsjednik Udruge Ilirskog zmaja. Dobitnik je nekoliko nagrada i sudjeluje na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Izložba je otvorena do 10. lipnja i može se razgledati svakodnevno od 10 do 12 sati i od 18 do 21 sat. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimio Andi BANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter