Izmedu 60 i 70.000 Slovenaca spušta se na Jadran

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvomajske praznike vec tradicionalno u Istri provodi velik broj Slovenaca, a ove bi ih godine moglo biti više nego lani buduci da Praznik rada naši susjedi povezuju sa svojim državnim praznikom Danom osvobodilne fronte, koji pada danas pa ce njihovi praznici trajati od petka do srijede. Neki bi mogli odmor produžiti na cijeli sljedeci tjedan. Upravo zato se na Jadranu, prije svega u Istri i na Kvarneru, ocekuje izmedu 60 i 70 tisuca Slovenaca.

- Buking stoji odlicno i svi su turoperatori zadovoljni jer je deset posto bolji nego lani, kaže nam direktor predstavništva Hrvatske turisticke zajednice u Ljubljani Goran Blažic. - Uglavnom su prvomajski aranžmani rasprodani, a možemo vidjeti i redove ispred agencija... U Sloveniji je gospodarska kriza dosegla vrhunac, medutim, odmor stoji visoko na ljestvici prioriteta Slovenaca, tako da bi se toga odrekli tek na kraju.

Optimisticne su i prognoze svibanjskih dolazaka Austrijanaca u Istru. Kako kaže direktor tamošnjeg predstavništva HTZ-a Ranko Vlatkovic, Istra u svibnju može ocekivati veci broj organiziranih grupa. Veli da ce ponovno veci broj Austrijanaca privuci poznata glazbena manifestacija Musikantenstadl koja ce se drugu godinu za redom organizirati u Porecu od 31. svibnja do 3. lipnja.

- Uz to, ove godine ponovno u Porec i Rovinj dolazi 10-15 tisuca mladih Austrijanca koji ce u dva termina provesti svoje proljetne praznike, veli nam Vlatkovic.

Valja napomenuti da je buking najveceg austrijskog turoperatora za Hrvatsku Terra Reisena veci za nešto više od devet posto.

Za vikend Istra može ocekivati i veci broj talijanskih gostiju.

- Iz dosadašnjeg iskustva i broja upita koji dobivamo u našem uredu, ove ce godine prvomajske praznike u Istri provesti više talijanskih gostiju nego lani, a glavni razlog je što Praznik rada pada u utorak, kaže Dario Matoševic iz talijanskog predstavništva Hrvatske turisticke zajednice.

Istra za prvomajske praznike, tocnije od 27. travnja pa sve do 2. svibnja, ocekuje oko 62 tisuce gostiju i oko 219 tisuca nocenja. No, ta ce brojka zapravo biti puno veca jer u ovu analizu nisu ukljuceni privatan smještaj na moru i unutrašnjosti te mali obiteljski hoteli, hosteli i mali kampovi. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter