Izloženo 40 vrsta gljiva - jestivih ali i otrovnih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još u subotu, do 14 sati, može se pogledati zanimljiva izložba gljiva na prvom katu zgrade Tržnice koje su za posjetitelje organizirali Tržnica d.o.o. Pula i Gljivarska udruga "Sunčanica". Već u petak je za izložbom vladao veliki interes, a posjetili su je mnogi; od pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, brojnih Puljana koji rekreativno beru gljive te su došli "utvrditi" ili proširiti svoje znanje do mališana iz vrtića kojima je ovo bilo poput izlaska u prirodu.

Više od 90 posto je jestivo

Kako nam je pojasnio član Udruge "Sunčanica" Zdenko Požgain, izloženo je oko 40 vrsta gljiva što je za ovo doba, odnosno polovicu studenog, odlično.

- Preko 90 posto gljiva je jestivo, neke su rekli bismo uvjetno jestive budući da se prije konzumacije moraju termički obraditi na poseban način, imamo izložene ljekovite, ali i vrlo opasne i otrovne vrste poput bijele pupavke ili krvave krasnice, pojašnjava nam Požgain.

Kako dodaje, sve su one ubrane u krugu od 20 kilometara od Pule i mogu se brati u okolnim šumama, njivama…

U subotu rižoto s gljivama

Od predsjednika Tankovića doznajemo da ljudi vole doći razgledati gljive, pitati za nedoumice koje imaju, ali i probati gljivarski kotlić koji se danas prodavao po popularnim cijenama. Sutra posjetitelje osim gljivarskog kotlića očekuje i rižoto s gljivama, a Tanković i članovi udruge na raspolaganju su vam za sve upite oko gljiva i njihova sakupljanja. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter