Izloženi smo, a anonimni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ja nisam otvorena knjiga" bio je naslov i tema okruglog stola koji je u sklopu programa Sa(n)jam knjige u knjižnici održan cetvrtog dana sajma na pozornici u Domu hrvatskih branitelja.

Svoja su razmišljanja i stavove o zaštiti privatnosti i intelektualnih sloboda te društvenim mrežama s mahom mladim posjetiteljima podijelile knjižnicarke Barbara Jones i Dorja Mucnjak te kriminalist Mirko Grdinic i prevoditeljica Iva Grgic Maroevic. Moderatorica je bila Vlatka Kolarovic, a za simultani prijevod s engleskog bila je zadužena Marina Barbic Poropat.

- Vjerujem da imamo onoliko slobode koliko se odlucimo za nju boriti, porucila je Jones, naglasivši da je važno da gradani stanu u obranu svojih sloboda, slobode svojeg citanja u privatnosti. Dotaknula se u tom kontekstu nametnute kontrole vlasti, no i važnosti edukacije, u cijim procesima, smatra, knjižnicari imaju kljucnu ulogu.

- Što se pak tice društvenih mreža, mislim da ih treba prigrliti jer na taj nacin danas komunicira veliki broj ljudi, rekla je ona i dodala da je posao knjižnicara da i tu upozorava na postupke za zaštitu od eventualnih problema.

Grdinic je upozorio na olako pristupanje kreiranju lozinki i profila na najpopularnijoj od društvenih mreža - Facebooku, i prigodno savjetovao prisutne kako ograniciti mogucnost zloporabe osobnih podataka. Kao primjer naveo je tako pogodnost broja od 14 znakova, kombinaciju velikih i malih slova i dijakritickih znakova.

- Treba biti svjestan cinjenice da sve što stavite na Facebook postaje vlasništvom Zuckerberga i njegove mreže. Oni potom, izmedu ostalog, te iste podatke šalju raznim kompanijama, a ove pak temeljem toga kreiraju profile svojih buducih klijenata i kupaca, istaknuo je on.

- Izloženi smo, a anonimni. Svi se vidimo, a nitko nikoga ne zanima, glasno je porucila Grgic Maroevic, protivnica Facebooka. Izrazila je nadalje svoje gadenje prema "pornografiji" koja izbija komunikacijom koju provocira ova društvena mreža, a jednako joj je, simpaticno veli, odvratan i Skype.

- To je život reality showa koji smo uvezli iz Amerike, a koja je pak takvu komunikaciju nametnula uslijed svoje usamljenosti. Mi nikada nismo bili usamljeni, mi smo mala zemlja, a Amerika je prevelika, zakljucila je ona.


Podijeli: Facebook Twiter