Izloženi filmski plakati Predraga Spasojevica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski graficki dizajner Predrag Spasojevic, unatoc brojnim idejnim rješenjima u domeni grafickog dizajna, Istranima je bio najpoznatiji po kreiranju vizualnog identiteta Festivala igranog filma u Puli.

Likovni umjetnik koji je zadužio kulturno-umjetnicki identitet ovog podneblja u subotu je u galeriji Makina posthumno, bez posebne ceremonije otvorenja, ponovno bio u društvu svojih brojnih sugradana, kolega, prijatelja, štovatelja i obitelji.

Izloženi su Spasojevicevi filmski plakati koji datiraju još iz osamdesetih godina, zatim kontroverzni plakat za 55. PFF, koji je u posljednji tren na intervenciju ministarstva bio stopiran, ali i plakati Festivala jugoslavenskog igranog filma i MAFAF-a, koje je nagradio i Hollywood Reporter.

Osim spomenutih plakata izložena su i nerealizirana rješenja za filmski festival, neprihvacena na natjecajima, medu kojima su Filmska kuhinja, Bova i Mange.



Od realiziranih plakata poznatih publici izloženi su "Bombon" 31. FJIF-a iz 1984., "Režiserska stolica" 32. FJIF-a/1985., "Noge" 20. MAFAF-a iz 1985., "Strašilo" (nagrada Hollywood Reporter) 33. FJIF-a iz 1986., "Ribež" (nagrada Hollywood Reporter) 21. MAFAF-a/1986., "Strelice" 34. FJIF-a/1987., "Beba" 35. FJIF-a/1988., "Vještica" 37. FJIF-a/1990., "Djecak s prskalicom i prackom" (festival otkazan) 38. FJIF-a/ 1991., "Dobri duh filma" 54. Pule/2007. te "Spermici" 55. Pule/2008., koji je povucen zbog nepodobnosti.

Predrag Spasojevic roden je 1959. u Capljini. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. u klasi profesora Šuteja. Profesionalno se bavio grafickim dizajnom, no njegovi su umjetnicki interesi uvelike prelazili domenu dizajna te se uspješno okušao u razlicitim slikarskim i grafickim tehnikama.

Autor je mnogobrojnih i nagradivanih grafickih rješenja za plakate pulskog filmskog festivala, PUF-a - Medunarodnog kazališnog festivala, Meduklupskog i autorskog festivala amaterskog filma (MAFAF), Vinistre te brojnih umjetnickih monografija.

Samostalno je izlagao u Puli, Zagrebu, Sarajevu, Mostaru, Porecu, Labinu, Rovinju, a skupno na brojnim izložbama diljem svijeta: u Langenfeldu, Ljubljani, Varšavi, Brnu, Hollywoodu, Kyotu, Fort Collinsu u Coloradu, Meksiku, Portorožu, Trieru, Veroni. Bio je dobitnik više nagrada i priznanja. Izložba je otvorena do 14. travnja.


Podijeli: Facebook Twiter