Izložene stare panorame

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Hrvatska na povijesnim panoramskim fotografijama" naslov je i tema novog postava u prostorima Povijesnog muzeja Istre, a njome se Puljanima i njihovim gostima predstavlja Muzej grada Zagreba.

"Ova je izložba rezultat inicijative Miljenka Smokvine, a nastala je promišljanjem stereoskopske fotografije, koja je pocetkom dvadesetog stoljeca omogucila novi pristup izradi i promatranju fotografije", rekao je Slavko Šterk dodavši da upravo u to vrijeme svoj procvat doživljava panoramska fotografija.

Pojasnio je nadalje osnovne postupke koji su se primjenjivali pri fotografiranju i montiranju izloženih veduta, naglasivši da svoj korijen imaju u velikim kazališnim scenografijama.

Posjetitelji Povijesnog muzeja Istre imaju prilike vidjeti uvecane presnimke razglednica i fotografija Zagreba, Opatije, Dubrovnika, Rijeke, Zadra, Raba, Šibenika, Poreca, Pule, Hvara, Karlovca, Otocca, Varaždina, Koprivnice, ?akova i drugih hrvatskih gradova, snimljenih u od 1860. do 1930. godine.

Šterk se nadalje dotaknuo najistaknutijih autora, poput Tomasa Burata, Ludwiga Schwoisera, Juliusa Huhna, Aliosa Bergera te škola Dresdena i Züricha. Takoder, napomenuo je i da je stereoskopska fotografija svoj daljnji razvoj usmjerila ka kriminalistickoj, pa i medicinskoj fotografiji, a posebno je naglasio prednost nacina izrade pred tehnikom.


Podijeli: Facebook Twiter