Izložene ideje oplemenjivanja Rojca

Unutarnje dvorište Rojca - zelene fasade, pozornica za koncerte, terasa kafića, sajmište lokalnih proizvoda
Unutarnje dvorište Rojca - zelene fasade, pozornica za koncerte, terasa kafića, sajmište lokalnih proizvoda

- Posljednje dvije godine provedeno je nekoliko istraživanja na kojima su prikupljena razmišljanja korisnika Rojca i građana Pule o viziji razvoja tog centra. Korisnici i građani predložili su dodatne sadržaje koji bi oplemenili unutarnje dvorište i okućnicu Rojca, rekla je Irena Boljunčić Gracin prilikom preksinoćnjeg otvaranja izložbe "Kakav Rojc želim?" u Dnevnom boravku Rojca. Uz nju, autori izložbe su Vjeran Juhas i Emil Jurcan.

Nakon otvaranja prikazan je i kratki igrano-animirani film "Rojc 2020" redatelja Draška Ivezića, u produkciji udruge Jadranska animacija. Na izložbi je prikazan i pismeni prijedlog novog, zajedničkog civilno/javnog upravljanja ovim centrom, koji predviđa uključivanje korisnika u upravljanje Rojcom te operativno rasterećenje gradske uprave.

Do izložene fotografske simulacije, na krovu Rojca predlažu se zeleni krov, vidikovac, solarni paneli, ateljei za umjetnike i restoran s pogledom na cijeli grad. Unutarnje dvorište Rojca viđeno je sa zelenim fasadama, ljetnom pozornicom za koncerte, umjetničke instalacije, terasom kafića i sajmištem lokalnih proizvoda, dok je s vanjske sjeverozapadne strane planiran urbani vrt, park za učenje o biljkama, kućica za posudbu knjiga, restoran zdrave hrane.

S prednje, pak, strane Rojca ponuđene su, uz već postojeći skate park, velike travnate površine, inovativno dječje igralište, boćalište, prostor za istrčavanje pasa i multifunkcionalno igralište za razne sportove. U drugoj dijelu Dnevnog boravka Rojca, pak, planiran je 'Kafić zajednice' raznovrsne društvene događaje, koji bi imao izlaz na unutarnje dvorište.

Istodobno je sinoć upravo u toj stražnjoj prostoriji Dnevnog boravka, također u sklopu konferencije "Open Spaces for Sharing and Imagination otvorena izložba", otvorena i izložba "Nezavisni prostori - prostori nezavisnih" autora Dejana Dragosavca i Dunje Kučina, a prikazuje društvene centre, klubove i prostore u kojima od sredine 90-ih godina do danas djeluju organizacije nezavisne kulture. Cijelo vrijeme generatori umjetnosti, eksperimenta, urbane kulture i aktivizma, od skvotiranja tijekom 90-ih do stabilnih vlastitih prostora u 2000.-im, izložbom su, uz pulski Rojc, obuhvaćeni zagrebački Kuglana, Galerija SC, URK, Attack! i Pogon, labinska LAE/Lamparna, Baraka iz Kutine, ACT i Cezam iz Čakovca, Molekula iz Rijeke, splitski Dom mladih, karlovačka Kooperativa, osječka Barutana i K.V.A.R.K./Klub kulture iz Križevaca. (Z. ANGELESKI, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter