Izložbu u tri i pol mjeseca obišlo 2.600 posjetitelja

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

"Mene se jako dojmilo to što sam vidjela ovu prekrasnu izložbu. Tu sam mogla vidjeti kako su živjeli moji pradida i prababa. Jeli su iz lijepog tanjurića, pili iz lijepe čaše. Svidio mi se gramofon, prvi radio, prva televizija je bila crno-bijela, svidjele su mi se fotelje i onaj prekrasan brod". Ovim je riječima svoje impresije s preksinoć zatvorene izložbe "Od ognjišta do gondole" u medulinskom Multimedijalnom centru opisala Noelle Lorencin, učenica trećeg razreda osnovne škole dr. Mate Demarina. Pozitivne reakcije u protekla su tri i pol mjeseca, koliko je izložba o povijesti stanovanja u 19. i 20. stoljeću na području medulinske općine bila postavljena, iskazali i drugi mještani, ali i brojni turisti te skupine učenika. 

Obiteljski domovi prošlog vremena 

Oni su imali priliku razgledati postav s više od tisuću najraznovrsnijih predmeta karakterističnih za obiteljske domove prošlog vremena, posuđenih od 70-ak mještana i obitelji s područja općine Medulin, ali i Pule.  

Na ovoj vrijednoj izložbi, koju je organizirala Općina Medulin, detaljno su prikazani kultura stanovanja, uvjeti i način života, etnografski i tradicijski elementi, raznovrsni alati te predmeti korišteni u nekadašnjim obrtima, zanatima, gospodarstvu, od kojih su neki danas iznimno rijetki i gotovo nepoznati. Izložba je povrh toga dala uvid u tehnološki razvoj, uvođenje struje, pionirske korake radio prijemnika i televizije u kućama, a u jednom je segmentu predstavljena povijest djetinjstva, kroz otkrivanje zaboravljenih ili danas vrlo rijetkih igara i igračaka.

Na svečanosti zatvaranja zamjenik općinskog načelnika Damir Demarin i autorica izložbe Ines Savić mještanima su podijelili zahvalnice i prigodne poklone za sudjelovanje u projektu te doprinosu očuvanju povijesti i baštine, kao temelja zajedničkog kulturnog identiteta svih mještana današnje općine Medulin. Među nagrađenima je bila i Noelle Lorencin koja je najviše puta posjetila izložbu. Spoznaja da mještani čuvaju dragocjenosti i svakodnevne, uporabne predmete iz prošlosti, daje vjetar u leđa i razmišljanju o kreiranju stalnog postava etnografske, zavičajne zbirke na području općine Medulin, rečeno je na svečanosti. 

Izuzetno dobra posjećenost izložbe 

U oblikovanju i tehničkom postavu, uz autoricu Savić, sudjelovali su povjesničar Andrej Bader, Sonja-Barbara Bader te Nenad Cukon. Grafičko oblikovanje i tekstove potpisuje Andrej Bader, a na strane ih je jezike prevela Iva Juričić. Autorske fotografije izradila je Lara Vujica. Grafička priprema i obrada povjereni su tiskarskom obrtu ASAP iz Pule.

Ukupni troškovi pripreme i postava izložbe manji su od 80.000 kuna, no kvaliteta izložaka i same ideje rezultirali su iznimno dobrom posjećenošću. Naime, u razdoblju od otvorenja 15. srpnja pa do konca kolovoza izložbu je razgledalo više od 1.500 domaćih i stranih posjetitelja. U rujnu i listopadu, u večernjem terminu, zabilježeno je 300 posjetitelja, a osim toga organizirane su grupe uz stručno vodstvo. Izložbu je razgledalo 35 grupa, odnosno 800 djece i mladih, i to iz svih vrtića i škola s područja Općine i okolice, Pule i Vodnjana te sa Sveučilišta Jurja Dobrile. Sveukupno je, dakle, u tri mjeseca izložbu vidjelo 2.600 osoba, što je rezultat kojim su u Općini Medulin iznimno zadovoljni. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter