Izložbu u čast Borisa Nemeša priprema sin Petar

Petar Nemeš raščišćava bogatu kolekciju koja je ostala iza oca Borisa
Petar Nemeš raščišćava bogatu kolekciju koja je ostala iza oca Borisa

Navršena je točno godina dana od smrti pulskog slikara i galerista Borisa Nemeša, koji je niz godina vodio galeriju u jednom od pulskih skloništa, pored taksi stanice. No njegova je ostavština još itekako prisutna u gradu. Kako saznajemo od njegovog sina Petra, Nemeš je "živio" knjigu, u trenutku kada je napustio galeriju posjedovao je čak 50 tisuća naslova, a uz to i brojne video i audio zapise, fotografije, i svoje slike.

Sve to posljednjih godinu dana 28-godišnji Petar (koji je rođen 14. prosinca, na isti dan kada i njegov tata) polako slaže, selektira, sređuje, kako bi na datum njegova rođendana, vjerojatno u Domu hrvatskih branitelja, organizirao izložbu ocu u čast.

Slikarstvo kao poziv

- Odrastao sam kod djeda i bake i zapravo se jako zbližio s tatom zadnjih godinu i pol dana. Bio je čovjek kojeg je rijetko tko razumio, bio je poseban, boem, ali znam da je bio dijete Pule i strašno je volio ovaj grad. Zato se i vratio iz Njemačke ovamo, iako mu je od tada sve krenulo nizbrdo, priča nam Petar Nemeš.

- On se kao dijete uvijek igrao po tim tunelima, odnosno skloništima, tako da je ta ideja o galeriji u tunelu-skloništu uvijek živjela i držala ga sve do smrti. Kada je početkom 90-ih počeo rat, imao je 24 sata vremena da sve isprazni jer je tunel trebao za neke druge namjene. Odlučio je tada ići živjeti i raditi vani, i tako je putovao i selio se u Italiju pa u Njemačku gdje je imao dvije galerije i dva stana, ali i drugamo. Međutim, slike je radio po narudžbi i one su putovale po cijelom svijetu, naglasio je nadalje Petar.

Gubitak galerije

Zajedno s Edom Orelom i još troje ljudi osnovao je, 1982. godine u Puli, prvo privatno udruženje Uliks - Udruženje likovnih stvaralaca i književnika, što mu je tijekom putovanja europskim zemljama, donijelo kredibilitet koji su mnogi od njega, kao umjetnika, tražili kada su naručivali slike. Nakon odluke da se ponovno vrati u Pulu počeo je njegov lagani pad koji je kulminirao ovrhom Grada Pule u veljači 2012. godine zbog duga od navodno 800 tisuća kuna zbog čega je zatražena i deložacija, ali je on zbog toga nastavio voditi sudski spor.

- Gubitak galerije nakon 24 godine do kraja ga je dotukao. Jedno vrijeme nismo znali hoćemo li ostati bez svega, bez stana i knjiga, ali uspio sam to riješiti, veći dio troškova sam podmirio, iako stan još uvijek nema struje, krov prokišnjava i već polako uništava prikupljenu građu, a ja nemam sredstava sve to katalogizirati. Za sada, kaže, udruge manjina s kojima je tata Boris cijelog života bio dobar i pomagao im, financiraju uokvirivanje njegovih slika, dok se ostala građa malo pomalo raščišćava, a bude li sve dovršeno na vrijeme, velika izložba Borisu Nemešu u čast trebala bi biti otvorena 14. prosinca kada bi, da je živ, napunio 64. godine. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter