Izložbom u Luci počeli Dani arhitekture u Istri


Otvorenjem godišnje izložbe projekata i realizacija članova Društva arhitekata Istre 2013. u pulskoj Galeriji Luka sinoć su službeno počeli sada već tradicionalni Dani arhitekture u Istri. Radi se o manifestaciji koja okuplja različita događanja vezana za teme arhitekture i urbanizma, prvenstveno u Istarskoj županiji te problematike vezane za ta područja.

"Svojom programskom koncepcijom i sadržajima, ova manifestacija promovira arhitekturu te vizualnu i prostornu osviještenost, razvija senzibilitet u javnosti za tu tematiku, što je od iznimne važnosti jer oblikuje urbani okoliš i time neposredno utječe na kvalitetu života ljudi", piše u katalogu izložbe.

Godišnja izložba projekata i realizacija članova DAI-SAI-ja, čiji je organizator Društvo arhitekata Istre, među svojim ciljevima ima i upoznavanje ne samo stručne, nego i šire javnosti s radom istarskih arhitekata, njihovim najrecentnijim projektima te realiziranim djelima.

Na taj način javnost dobiva uvid u aktualna događanja u arhitekturi i urbanizmu Istarske županije i Hrvatske, a izložbom ih se želi i potaknuti da prepoznaju i sudjeluju u pokušaju rješavanja problema na njihovom području.

Među radovima istarskih arhitekata koji su se sinoć predstavili na izložbi bio je onaj i pulskog dizajnera rasvjete Deana Skire koji je u suradnji s Božidarom Pustijancem realizirao rasvjetu Postojnske jame. Za istaknuti su i Vila Zara autora Šime Babina i Emila Stijepčića koja je spoj tradicionalnih i suvremenih elemenata te Obiteljska kuća K1 Pula Berislava Iskre kojoj su ravne linije i minimalizam glavne odlike.

Među izloženim radovima mnogo je onih koji se tiču rekonstrukcija, a Puljanima je bila zanimljiva rekonstrukcija gledališta Malog rimskog kazališta koju su izradili Emil Jurcan i Elena Sterpin.

Osim izložbe, koja je otvorena do 15. prosinca, u sklopu Dana arhitekture Istre bit će održana i radionica programa ARTUR – arhitektura i turizam koju je pokrenulo Društvo arhitekata Zagreba. Tema ARTUR-ove radionice u Puli koja će se održati tijekom prosinca je "Gradski projekti kao turističke atrakcije". (B. VINCEK, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter