Izložbom u galeriji Batana počeo 5. ETNOFILm festival

Tamara Nikolić Đerić, Mladen Boljkovac i Lidija Nikočević na otvaranju izložbe
Tamara Nikolić Đerić, Mladen Boljkovac i Lidija Nikočević na otvaranju izložbe

Na početku četverodnevnog festivala ETNOFILm, koji se po peti put održava u rovinjskom Multimedijalnom centru, u obližnjoj foto art-galeriji Batana otvorena je izložba starih crno-bijelih fotografija "Fotografija između etnografije i egzotizacije".

Autorica izložbe Tamara Nikolić Đerić, kustosica Etnografskog muzeja Istre, je tom prigodom rekla da je riječ o fotografijama žena koje su snimljene u Etiopiji za vrijeme okupacije te afričke zemlje od tadašnje fašističke sile Italije, pa će biti zanimljiva preživjelim Istranima, koji su bili mobilizirani i poslani u Abesiniju, kako su je tada nazivali. O njihovom prisilnom boravku u Etiopiji ispričane su brojne priče i anegdote, koje pamte njihovi potomci.

- Izložene fotografije imaju veliku etnografsku i antropološku vrijednost. Etnografski muzej ih je otkupio 2007. od Muzeja afričkih umjetnosti u Beogradu. Na njima je vidljiv kolonijalni pristup, koji tretira prirodno obnažene žene kao roblje. Ipak, ove su fotografije značajne za istraživače, ali i za publiku, pa smo ih odlučili predstaviti javnosti, da bismo i na taj način potaknuli dijalog našeg muzeja i lokalne zajednice, rekla je na otvaraju izložbe Tamara Nikolić Đerić.

Direktorica Etnografskog muzeja Lidija Nikočević je dodala da je dugo trajala dilema treba li izložiti fotografije koje su nastale za kolonijalne vladavine, u kojem je autohtono stanovništvo bilo u potpuno podređenom položaju. Prevagnulo je veliko zanimanje za ovakve motive te dokumentarna i istraživačka vrijednost izloženih fotografija velikog formata.

Mladen Boljkovac, predsjednik Centra za vizualne umjetnosti Batana, koji drugi put postavlja izložbu slika u suradnji s organizatorom ETNOFILMa Etnografskim muzejom Istre, prisjetio se da su ove fotografije već jednom bile u Rovinju. S brojnim etnografskim predmetima donio ih je jugoslavenski diplomat i publicist te dobar prijatelj tadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita, Slovenac Zdravko Pečar.

Pečar je bio rovinjski vikendaš, a kao umirovljenik se i nastanio u gradu sv. Eufemije, pa je i pokopan na gradskom groblju Laste. Pečarova je velika želje bila da svoju zbirku iz Afrike, gdje je dugo boravio, pokloni Rovinju, ali zbog nerazumijevanja ondašnjih vlasti to se nije ostvarilo. Tako je bogata zbirka završila u Beogradu, a potom su fotografije preko Etnografskog muzeja ipak došle u Rovinj. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter