Izložbom u Areni otvoren festival Madara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvorenjem izložbe "Vicus Teuto - od rimskog doba do nomadskih jurti" u galeriji Amfiteatar u srijedu je poceo program festivala Madara koji ce se do 6. svibnja održavati u organizaciji Arheološkog muzeja Istre, Arheološkog muzeja i parka Budaors, Omladinskog i kulturnog društva Budaors te Madarskog kulturnog društva "Moricz Zsigmond" iz Pule.

O izložbi su govorili Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, Edita Mester, ravnateljica Arheološkog muzeja i parka Budaors, te Fabrizio Radin, pulski dogradonacelnik.

Uz ovaj postav, koji donosi svojevrstan presjek povijesti madarskog prostora, posjetitelji amfiteatra su u srijedu imali priliku upoznati i fragmente nomadskog života u ondje postavljenoj jurti, šatoru koji je bivao obitavalištem tamošnjih naroda u razlicitim povijesnim razdobljima.

Bilo je moguce okušati se i u strelicarstvu, igrama kojima su se zabavljali anticki narodi, odjenuti replike tradicijskih oprava te degustirati madarska jela. Sve to najavljeno je i za cetvrtak od 9 do 18 sati, odnosno petak od 9 do 12 sati u Parku grada Graza.

- Došli smo da bismo pokazali sedam tisuca godina grada Budaorsa i dodali još jedan prilog vec zapocetoj suradnji dviju ustanova i dvaju gradova, porucila je prilikom otvorenja izložbe Edita Mester, dodavši da su i u njihovom gradu snažno prisutni tragovi Rimskog Carstva, i to upravo na podrucju tadašnjeg grada Vicus Teuto, gdje su pronadeni najdragocjeniji nalazi iz tog vremena.

Neke od takvih replika nalaze se sada i u galeriji Amfiteatar, a moguce je vidjeti i one iz neolitika i broncanog doba. Mester je zahvalila domacinima i izrazila želju za bratimljenjem Budaorsa i Pule.

- Ovim se postavom pridružujemo obilježavanju Dana grada Pule, kao i Medunarodnom danu muzeja (koji je na kalendaru 18. svibnja, op. a.), a namjera nam je bila nakon gostovanja Arheološkog muzeja Istre u njihovom gradu pružiti priliku Puljanima da upoznaju dio bogate madarske kulture, tradicije i gastronomije, porucio je Komšo.

Dogradonacelnik Radin je posebno zahvalio madarskoj udruzi iz Pule koja je velikim dijelom zaslužna za ovaj program i naglasio da je to doprinos zbližavanju kultura, jezika, razlicitosti na prostoru koji ce biti dijelom "buduce zajednicke europske kuce".

Na otvorenju je bio prisutan i Petar Paladi, predsjednik Vijeca madarske nacionalne manjine u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter