Izložbe s Kaštela u Zagrebu, Pragu, Budimpešti…

Izložba"Baron Gautsch – prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri (1914. – 2014.)" gostovat će u Veneciji (Dejan ŠTIFANIĆ)
Izložba"Baron Gautsch – prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri (1914. – 2014.)" gostovat će u Veneciji (Dejan ŠTIFANIĆ)

Povijesni i pomorski muzej Istre trenutno je s nekoliko izložbenih projekata uključen u intenzivnu međunarodnu međumuzejsku razmjenu, saznajemo od Gracijana Kešca, ravnatelja tog pulskog muzeja.

Stota godišnjica početka Prvog svjetskog rata

- Upravo ovih dana završava gostovanje izložbe "Istra Istria Memento – izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica" u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, gdje je bila postavljena početkom lipnja, a gostovala je u sklopu manifestacije Dani Istre u Vojvodini. Uz to, izložba "Szent Istvan", o istoimenom austrougarskom bojnom brodu, na poziv Veleposlanstva Republike Mađarske gostuje u Mađarskom kulturnom institutu u Zagrebu, gdje će biti otvorena 25. rujna. Nakon Zagreba predviđeno je njezino gostovanje u Budimpešti i u još nekoliko mađarskih gradova (Segedin, Baja, Kečkemet), u koje je pozvana kao izložbeni projekt koji se tematski uklapa u manifestacije obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

U istom kontekstu gostovati će i u Nacionalnom tehničkom muzeju u Pragu, u kojemu je trenutno postavljena izložba "Naše more 1850 - 1918", kojoj je Povijesni i pomorski muzej Istre suorganizator, a koja iz češke perspektive pruža pogled na austrougarsku ratnu mornaricu i na Pulu, kao njezinu glavnu ratnu luku, gdje je, služeći i radeći u mornarici, boravio i veliki broj Čeha, ističe Kešac.

Bogata i uspješna međumuzejska suradnja

Najavljuje i da će naredne godine svoju međunarodnu turneju imati i izložba "Baron Gautsch – prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri (1914. – 2014.)", koja je otvorena 12. kolovoza na Kaštelu, a kojom se Povijesni i pomorski muzej Istre uključio u obilježavanje 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Izložba će u Povijesnom i pomorskom muzeju biti postavljena do travnja 2015., a prvo međunarodno gostovanje ove izložbe biti će u Veneciji, u svibnju sljedeće godine.

No, to nije sve, izložba "Špicije / L´Uspeisio – Spomeni na morsko lječilište u Rovinju / Ricordanze dell´Ospizio Marino a Rovigno 1888 - 1947", koja je realizirana međumuzejskom suradnjom Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Zavičajnog muzeja grada Rovinja gostovat će u Bečkom i pokrajinskom arhivu u Beču, gdje je predviđeno njezino otvorenje 2. ožujka 2015., dok će izložba "Alojz Orel Pulski album / Album di Pola / The Pula Album", koja je trenutno postavljena na Kaštelu, u srpnju sljedeće godine gostovati u Orelovom rodnom gradu Ljubljani, u Mestnemu muzeju i u još nekoliko ljubljanskih javnih prostora.

U rujnu 2015. u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre predviđeno je i gostovanje izložbe "Gde su Vojvođani letovali" u Puli, a za ovu je izložbu Povijesni i pomorski muzej Istre Muzeju Vojvodine iz Novog Sada ustupio građu koja se odnosi na istarska turistička mjesta i turizam u Istri u drugoj polovici 20. stoljeća.

Istraživačko - izložbeni projekt o svakodnevnom životu u socijalističkoj Jugoslaviji

Povijesni i pomorski muzej Istre uključuje se i u  međunarodni istraživačko - izložbeni projekt, koji će se baviti svakodnevnim životom u socijalističkoj Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata, a u kojemu još sudjeluju Muzej istorije Jugoslavije iz Beograda, Historijski muzej iz Sarajeva, Muzej novejše zgodovine iz Ljubljane i Muzej za umjetnost i obrt iz Zagreba. Kao stručni suradnik na ovom projektu sudjeluje i dr. Igor Duda s Odsjeka za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. U planu je da svi muzeji, sudionici projekta, ugoste izložbu, koja će biti rezultat ove zajedničke suradnje, pa tako i Povijesni i pomorski muzej Istre u Puli, kaže Kešac. (Bojana ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter