Izložbe, radionice i projekcije prate 59. Pulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U kinu Valli predstavljen je dio propratnog programa filmskog festivala koji ce biti prilicno bogat i namijenjen razlicitim uzrastima.

U Muzeju suvremene umjetnosti Istre 24. srpnja ce se otvoriti izložba "Žena u ogledalu - autoportreti". Bit ce to trideset uvecanih portreta hrvatske glumice Jagode Kaloper iz njenih filmova u kojima je, kako je kazala ravnateljica muzeja Gorka Ostojic Cvajner, bljesnula poput zvijezde, no bit ce tu i autoportreti, radeni krajem sedamdesetih, nastali prislanjanjem autoricina lica i tijela na fotokopirni aparat te otisnuti na xerox papire u prirodnoj velicini.

Kustosica Branka Bencic i voditeljica MMC-a Luka Mirjana Grahovac govorile su o programu Cinemaniac u sklopu kojeg ce se održati program pod nazivom "MISLITI FILM research in progress" od 22. srpnja do 6. kolovoza koji ukljucuje izložbu Damira Ocka, a 22. srpnja otvorit ce se izložba "Filmski letak" proslavljenog filmskog redatelja Slobodana Šijana ciju ce kustosku koncepciju realizirati Bencic u suradnji s Aleksandrom Sekulic iz Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda.

U galeriji Makina od 20. srpnja do 18. kolovoza bit ce otvorena izložba "Cinematic Stills" gdje ce se moci vidjeti fotografije Kerryja Browna koji je radi kao fotograf na setovima nekih poznatih filmova, a medu ostalim je suradivao i s Ridleyjem Scottom, što je napomenuo voditelj galerije Hassan Abdelghani.

Producentica Festivala igranog filma u Puli Tanja Milicic najavila je i izložbu u kinu Valli, koja ce biti iznenadenje.

Voditeljica programa doFuraj svoj Film! Svetlana Barac istaknula je da je ove godine na natjecaj stiglo 36 filmova, a dužina svakog ogranicena je na maksimalno jednu minutu. Bit ce dodijeljene dvije nagrade te ce najbolji film odabrati žiri i publika koja ih je pogledala na internetu, a o cemu je odlucio 1.721 glas, a pobjednici ce biti objavljeni pri kraju festivala.

Šest filmova snimljeno je i u sklopu osme Pulske filmske tvornice i ideja je da se pokažu na festivalu, ali kako je rekla Milicic, to je teško izvedivo jer filmove još treba montirati do kraja.

Milicic je najavila i projekcije mobilnog solarnog kina koje ce prve veceri, 19. srpnja, biti u Rojcu, nakon cega se iducih dana seli u Barban, Labin, Premanturu, Fažanu i Svetvincenat. Na programu solarnog kina svake su veceri kratki filmovi ekološke tematike, ali prikazat ce se i neki nagradeni na dosadašnjim festivalima poput "Koka i duhova", "Sedamdeset i dva dana" te "Maršala", koji ce biti prikazan u Savicenti u kojoj je i sniman.

Popunjen je i Pustolovni laboratorij profesora Baltazara, a nece izostati ni crtici na Portarati. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter