Izložbe kineskih umjetnika u Puli: Godina konja

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Velika izložba naziva "Godina konja" otvorena je večeras u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca i u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli.

U Svetim srcima izlaže umjetnik Shi Liru dok je u MSUI-ju otvorena izložba Yina Yanga. Na otvorenju u Svetim srcima prisutnima su se obratili ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo i ravnateljica MSUI-ja Gorka Ostojić Cvajner. Komšo je istaknuo važnost umrežavanja muzeja, dok je Ostojić Cvajner naglasak stavila na samu važnost izložbe.

- Ova izložba jednako je važna kao i osnutak našeg muzeja te kao i svi projekti koje smo do sada provodili. Danas otvaramo dvije različite izložbe koja nam dolaze iz Kine, na čiju povijest i kulturu gledamo sa strahopoštovanjem.

Iako je to zemlja o kojoj ne znamo ništa, ili jako malo, s ovim se radovima vrlo brzo možemo identificirati po emocionalnoj bliskosti, ljudskoj tragičnosti i veličini, kazala je Ostojić Cvajner.

Na otvorenju izložbe Yina Yanga u MSUI-ju između ostalih su govorili i pomoćnica ministrice kulture mr. Vesna Jurić Bulatović te Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije.

Projekt "Godina konja" obuhvaća četiri samostalne izložbe značajnih kineskih umjetnika (Li Zhuo, Shi Liru, Yin Yang i Zhou Yingchao) koji su, svaki svojim udjelom, bitni kreatori suvremene kineske likovne umjetnosti, po mnogima najvitalnije i najkreativnije današnje scene u svijetu.

Izložbe je pripremio Ante Glibota, cijenjeni pariški muzealac i redoviti član Europske akademije znanosti, umjetnosti i literature iz Pariza, autor mnogih značajnih knjiga i studija o kineskim suvremenim umjetnicima, primjerice o Zhangu Xiogangu, Wangu Guangyi, Yangu Shaobinu, Wangu Qingsongu, Yueu Minjunu i drugima. Riječ je o suvremenim živućim autorima koji su poznati i izvan granica svoje domovine.

U MSUI-ju će tijekom ljeta biti postavljene i izložbe Lia Zhoua i Zhoua Yingchaoa. Izložbe su bile postavljanje u Luksemburgu, a nakon Hrvatske postavi se sele u Njemačku i Francusku. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter