Izložbe i skupovi o biskupu Dobrili i istarskoj himni

Torbica, Orbanić, Šiklić, Grbac, Dekleva Radaković i Juvenal Milohanić (V. H.)
Torbica, Orbanić, Šiklić, Grbac, Dekleva Radaković i Juvenal Milohanić (V. H.)

Izložba na kojoj će biti predstavljeni radovi i dokumenti biskupa Jurja Dobrile iz raznih hrvatskih i europskih arhiva i drugih ustanova, koja će u petak, 28. rujna biti otvorena u dvorani biskupije u Poreču, prvi je od niza događanja kojima će se do kraja godine obilježiti 200. godišnjica njegova rođenja i 100. obljetnica skladanja istarske himne "Krasna zemljo".

Program obilježavanja su na konferenciji za novinare predstavili Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu Istarske županije, jednog od pokrovitelja manifestacije, Vilim Grbac, generalni vikar Porečke i pulske biskupije, Elvis Orbanić, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu, Mladen Juvenal Milohanić, dekan Umaško-oprtaljskog dekanata biskupije i predsjednik Istarskog književnog društva "Juraj Dobrila", Josip Šiklić iz Katedre Čakavskog sabora za povijest Istre, te Đeni Dekelva Radaković, glazbenica i prorektorica za nastavu i studente pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Oni su ujedno i članovi povjerenstva koje je radilo na osmišljavanju programa. 

- Programom želimo ne samo podsjetiti na ove obljetnice, nego i predstaviti lik i djelo Jurja Dobrile i sve ono što je on bio. Također, želimo obilježiti skladanje istarske himne koja je jedna zajednička duhovna okomica temeljena na dobroti i ljepoti, rekao je Torbica i istaknuo da je pokrovitelj cijelog programa Sabor. 

Orbanić je dodao da će na spomenutoj izložbi biti predstavljeni radovi i dokumenti sakupljeni u četiri arhivske kutije, a izložba će gostovati i u drugim gradovima Hrvatske. Pazinski Državni arhiv također radi na objavljivanju Dobriline doktorske dizertacije.

Jedan od programa obilježavanja je zavičajni kviz "Krasna zemljo" posvećen obljetnicama u kojem će, najavio je Šiklić, sudjelovati 34 učenika osnovnih i srednjih škola, a održat će se 29. rujna u Pazinu. Tijekom listopada i studenog učenici srednjih škola imat će priliku sudjelovati u natječaju za izradu članka za Istrapediju na temu obljetnica. U istom razdoblju učenici mogu sudjelovati u još jednom natječaju - pisanju eseja na temu "Juraj Dobrila, naš biskup preporoditelj" - a u oba slučaja najbolje očekuju nagrade.

Program obilježavanja obogatit će i znanstveni skup na kojem će sudjelovati dvadesetak predavača, a održat će se u Puli i Pazinu 25. i 26. listopada. Dan kasnije, u Eufrazijevoj bazilici održat će se svečano euharistijsko slavlje u čast obljetnice rođenja biskupa Dobrile.

Dekleva Radaković osvrnula se na glazbeni dio programa obilježavanja, a to su veliki humanitarni koncert za Caritas koji će se 1. prosinca održati u porečkoj dvorani Žatika i na kojem će sudjelovati razni izvođači te svečani koncert na kojem će nastupiti zborovi, a održat će se u pazinskom Spomen domu.

Prema riječima Juvenala Milohanića prvotno je bilo planirano da središnji dio obilježavanja Dobriline obljetnice bude službeni prijenos njegovih posmrtnih ostataka s tršćanskog na beramsko groblje, pothvat koji unatoč zalaganjima porečkih i pulskih biskupa, bivšeg Ivana Milovana i sadašnjeg Dražena Kutleše, kod tršćanskog biskupa Giampaola Crepaldija nije urodio plodom.

Juvenal Milohanić je dodao da će Porečka i pulska biskupija u programu sudjelovati izdavanjem reprinta spomen-knjige o Dobrili iz 1912. te druge knjige čiji je on autor, povijesno-socijalne studije o Dobrilinom djelovanju. Namjera je također objaviti knjigu sa svim Dobrilinim pastoralnim poslanicama na hrvatskom, talijanskom, slovenskom i njemačkom jeziku, kojih je Istarsko knjiženo društvo "Juraj Dobrila" prikupilo sedamnaest od 24 za sada poznatih.

- Želimo tim putem propagirati Dobrilu i dati mogućnost našim studentima za njegovo proučavanje. Jer, u današnjim vremenima, pogotovo nama svećenicima, Dobrila je uzor na koji bismo se trebali ugledati i činiti ono što je on činio, rekao je Juvenal Milohanić. (V. HABEREITER) 


Podijeli: Facebook Twiter