Izložbe Hrvoja Urumovića i Marka Vojnića Gina


U petak, u Muzeju suvremene umjetnosti Istre biti će otvorene dvije samostalne izložbe značajnih hrvatskih suvremenih umjetnika. U 20 sati svoje recentne skulpture predstaviti će zagrebački kipar srednje generacije Hrvoje Urumović, a u 20,30 sati, u programu Studio MSUI/MACI, svoje nove slikarske radove izložiti će pulsko?zagrebački slikar Marko Vojnić.

Urumovićeva izložba nosi naziv "Gang bang baby", a u sklopu nje izložit će pet prostorno ambijentalnih kiparskih instalacija nastalih u razdoblju od 2010. do 2014. godine. "Urumović je kipar koji je suvereno ovladao tradicionalnim kiparskim disciplinama, te ne bježi od klasičnog skulptorskog pristupa o čemu rječito govori njegovo minuciozno modeliranje, pažljiva obrada kiparske epiderme i sugestivna portretistika", kaže u predgovoru izložbi Mladen Lučić. Slikar Marko Vojnić svojoj je pulskoj generaciji poznat i kao gorljivi pobornik punk pokreta, a njega se ni do danas nije odrekao.

"Sagledavajući Markove stroge, gotovo asketski disciplinirane umjetničke postupke teško ih je povezati s buntovnim i glasnim punk pokretom, odnosno spojiti te različitosti u jednoj osobi. Ipak, ne radi se ovdje ni o kakvoj dihotomiji jer pobuna punka društveni je bunt protiv socijalnih raznolikosti i vladavine tehnokratsko korporativnih moćnika, a konceptualno promišljanje umjetnosti individualni je protest protiv institucija istih subjekata te malograđanštine i konzumerizma koje oni produciraju. Diptih Marka Vojnića 'Braća' koji je sada prvi put izložen u Puli rječito govori o svemu izrečenom", kaže Lučić.

Izložba Hrvoja Urumovića realizirana je sredstvima Upravnog odjela za kulturu Istarske županije. Program Studio MSUI/MACI realiziran je sredstvima Grada Pule. Izložbe ostaju otvorene do 31. svibnja, a mogu se razgledati svakodnevno, osim ponedjeljkom, od 11 do 21 sat. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter