Izložbama u MMC-u Luka počeli Dani arhitekture u Istri

Detalj postava u MMC-u Luka
Detalj postava u MMC-u Luka

Dani arhitekture u Istri počeli su u petak navečer u Multimedijalnom centru Luka otvorenjem čak triju izložbi. Otvorena je tradicionalna izložba projekata i ostvaraja članova Društva arhitektura Istre, potom izložba nagrađenih radova s 50. zagrebačkog salona arhitekture te izložba "Piccole utopie".

Kako je na otvorenju izložbe rekao predsjednik Društva arhitekata Istre Emil Jurcan, ove su godine Dani arhitekture u Istri pojačani raznim dodatnim programima, osim tradicionalne izložbe, tu su i dvije gostujuće, a održat će se i niz predavanja, od kojih je prvo na programu u srijedu, 18. studenog. Posebno je istaknuo da su na godišnjoj izložbi izložena i četiri rada svježe diplomiranih arhitekata.

Kako ističe Jurcan za popratni katalog, "među pristiglim radovima za ovogodišnju revijalnu izložbu Društva ističu se tri ostvarenja: groblje u Fažani Urbisovog tima, vrtić Valbruna u Rovinju Emila Ivančića i kažeta u kampanji Berislava Iskre. Naglasio je i da se arhitekt Aleksandar Ćelović pozabavio arheološkim nalazištem u Kandlerovoj ulici, gdje se godinama planirala graditi garaža, a trenutna je ideja zatrpati gradilište. "Ćelović odbija zatrpati gradilište i zamišlja arheologiju kao sastavni dio urbane topografije".

Jurcan je izdvojio i projekt obnove kupališta Stoja arhitektice Maje Valentić, koja ispod zgrade kupališta, ispod razine mora, postavlja ideju gradskog bazena.

Zanimljivi su radovi postavljeni i na izložbi "Piccole utopie" (Male utopije), što u biti predstavlja talijansku arhitekturu trećeg tisućljeća koju je osmislila i oblikovala arhitektonska sekcija Nacionalnog muzeja umjetnosti XXI. stoljeća po narudžbi Ministarstva vanjskih poslova.

- Izložba se usredotočuje na izvedene građevine koje podržavaju tezu o "malim utopijama", a radove potpisuje deset suvremenih autora različitih generacija. Projekti su odabrani prema zanimljivosti i važnosti tema koje obrađuju, ističe Jurcan.

Izloženi su i radovi, oni nagrađeni, s 50. zagrebačkog salona arhitekture, čiji je selektor bio arhitekt Hrvoje Njirić. (V. BEGIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter