Izložba "Vernissage" u galeriji Rigo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neobican žanr dinamicne bihevioralne projekcijske arhitekture - tako je rad zagrebacke autorice Nike Radic definirao teoreticar umjetnosti Miško Šuvakovic, autor teksta u katalogu uz njenu prvu novigradsku samostalnu izložbu, kreiranu upravo za ovu prigodu i prostor, a naslovljenu "Vernissage".

O cemu se zapravo radi publika je imala prigodu otkriti u galeriji Rigo na otvorenju u cetvrtak navecer, a okupljene su pozdravile ravnateljica muzeja Lapidarium Ketrin Milicevic Mijošek i sama umjetnica. Tijekom veceri je malo tko od šetaca i prolaznika odolio proviriti u minijaturnu, ali ljubiteljima suvremene umjetnosti i izvan hrvatskih granica poznatu galeriju u povijesnoj jezgri Novigrada.

Ulaz je obrubljen crnim zastorom, iznutra se cuje žamor velikog broja ljudi, prisutan na kakvoj izložbi ili drugom dogadanju, a Nika, odnosno njen lik videoprojiciran na unutarnjem zidu, u svojoj se samoci nenametljivim pokretima meškolji, premješta s noge na nogu, igra mobitelom, pogledava oko sebe, smješka i gricka nokte... kako to obicno biva kad osoba na nekom javnom mjestu, skupu ili dogadaju, ocekujuci možda nekoga, ne zna više što bi radila i kako bi se ponašala pred drugima.

- Galerija nije ništa drugo do mjesto u kojem se fakti preobražavaju u fikcije, a fikcije dovode u sumnju i pokušavaju dokuciti kao cinjenice. Rijec je o povezivanju fakata i fikcija u sasvim neutralnom dogadaju išcekivanja. Išcekivanje kao potvrda prisutnosti.

Ali, s ovom videoinstalacijom, kao i s drugim videoinstalacijama Nike Radic (Tulum ili Caj s Olivijom) kao da se sugerira da iza privida neutralnosti, minimalnih oblika ponašanja i jednostavnih modaliteta obracanja sebi i drugima, postoji još nešto. Da to što vidimo i cujemo nije sve - da konsekvence toga da postoji još nešto što ne razumijemo i ne prisvajamo sugeriraju potencijalnost koja destabilizira odnose fikcije i fakticnosti samog života, zapisao je Šuvakovic.

Izvuci svakodnevne i svima poznate situacije na vidljivo jedan je od zadataka umjetnosti, smatra Nika. U tome je ovom izložbom doista uspjela.

Više detalja o autorici i njenom radu zainteresirani ce saznati na javnom razgovoru koji ce Miško Šuvakovic s njom povesti veceras u parku muzeja Lapidarium s pocetkom u 21 sat, a izložbu mogu pogledati do 5. kolovoza. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter