Izložba velikana slovenske umjetnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložbom izbora djela 12 slovenskih umjetnika iz zbirke Nacionalnog parka Brijuni otvorenom u srijedu u Puli prvi su put javnosti otkriveni prizori vrijednog i bogatog fundusa koji se cuva na otoku, a koji, uz autore koji se predstavljaju ovim postavom, sadrži 520 djela umjetnika upisanih u povijest kulture prostora bivše Jugoslavije.

Dio tih kreacija svjedoka vremena predstavljen je u galeriji slovenskog kulturnog društva Istra u sklopu programa Dana slovenske kulture, koji traju do subote.



Postav ukljucuje 19 radova, mahom velikih imena s konca 19. i pocetka 20. stoljeca. To su djela Rika Debenjaka ("Pejzaž"); Francea Godeca ("Ob Savi", "Jezero na Vipovskem", "Jesen", "Mlin"); Alojzija Kogovšeka ("Rožnik"); Stane Kregara ("Vrt na Crvenem otoku"); Vladimira Lamuta ("Novo mesto"); Francea Mihelica ("Stari Bar"); Nikolaja Omerse ("Hiža na Barbatu", "Modri colni", "Morje", "Jutro na Rabu", "Rabska tržnica"); Francea Pavloveca ("Pejsaž"); Marija Pregelja ("Ljubljansko predmestje"); Maksima Sedeja ("Motiv iz Istre"); Evgena Sajovica ("Pejsaž ob Savi") i Lojzea Spacala ("Ženska s Krasa").

Selektor izložbe, ostvarene u suorganizaciji s Nacionalnim parkom Brijuni, povjesnicar je umjetnosti Otmar Širec. Izložba se može razgledati do 10. studenog, svakog radnog dana od 17 do 19 sati, a prijepodne uz najavu na broj telefona 215-851.


Podijeli: Facebook Twiter