Izložba V. Šilipetra i L. Kokotovića u El Magazeinu

Otvaranje izložbe u E. Magazeinu (B. VINCEK)
Otvaranje izložbe u E. Magazeinu (B. VINCEK)

Zajednička izložba pulskih umjetnika Vedrana Šilipetra i Libera Kokotovića jednostavnog naziva "Impresije Istre" otvorena je sinoć u vodnjanskom El Magazeinu, a u sklopu Vodnjanskog kulturnog ljeta. Izložbu recentnih radova umjetnika otvorio je voditelj galerije Germano Fioranti, a o izložbi je govorila Kristina Tamara Franić.

Tijekom samog otvaranja pulski umjetnik Đurica Ciganović održao je performans neslužbenog naziva "Ima li umjetnika bez putra na glavi?". Ciganović je u galeriju ušetao kao slijepac sa svojim bijelim štapom, pozdravio umjetnike i sjeo na stolicu. Kokotović je tada pročitao svoju pjesmu o Johnu Lennonu, a Ciganović je skinuo šešir. Publika je tada mogla uočiti da Ciganović na glavi zaista ima putra…

Vedran Šilipetar se predstavio svojim recentnim slikama i skulpturama u kojima je dominantna bijela boja. Pojedine su slike figurativne, a centralna tema im je životinjski svijet – od škorpiona do ribe. Poveznice s Istrom su neizbježne kada su u pitanju Šilipetrove skulpture životinja, ali i u apstraktnim slikama osjeća se duh našeg poluotoka.

Kokotović se predstavio novim ciklusom drvenih skulptura. Radi se o nepretencioznom postavu u kojem je dominantna tema sloboda prirode. Naime, Kokotović izvlači iz drva njegovu prirodnu formu, naglašava krivulje i udubine, spaja pravilne i nepravilne oblike, no u konačnici ne postavlja svoje umjetničko stvaranje iznad prirode.

U ovom bi slučaju mogli reći da priroda i umjetnik surađuju u izgradnji objekta koji u procesu pretvorbe u artefakt ne gubi svoju prirodnu osnovu. Zbog plastičnosti i topline skulpture naprosto treba dodirnuti jer ih je bez opipa nemoguće u potpunosti "vidjeti". (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter