Izložba uz kavu, kolace i glazbu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U muzej na kavu" naziv je dogadaja s kojim se Muzej grada Umaga ukljucio u akciju "Tjedan istarskih muzeja". Pod strucnim vodstvom nekoliko grupa gradana razgledalo je izložbu "Patina vremena - 10 godina Muzeja grada Umaga" uz glazbu Vjekoslava Crnoborija na gitari.

Na izložbi, službeno otvorenoj pocetkom kolovoza u sklopu Medunarodnih dana antike Sepomaia Viva, predstavljen je izbor iz arheološke i kulturno-povijesne zbirke. Uz kavu i kolace govorilo se i o povijesti muzejske institucije, istaknula je v. d. ravnateljice muzeja Biljana Bojic.

U posljednjem desetljecu muzej je sudjelovao u nizu arheoloških istraživanja, pa su izloženi vrijedni nalazi, pronadeni primjerice na podrucju Katora, tocnije lokaliteta Sjeverna luka gdje se obavilo podvodno istraživanje. U revizijskom istraživanju na rtu Tiola pronadena je monumentalna grobnica s vrlo bogatim prilozima (rijedak stakleni vrc i nakit) koji datiraju iz 3. stoljeca.



U povijesnoj jezgri Umaga istraživanja su provedena u unutrašnjosti crkvice sv. Roka, na Trgu slobode (pored crkve pronadena kasnoanticka uljara) i u Mazzinijevoj ulici. Na Trgu sv. Martina radovi su poceli 2007. i još nisu završili, a otkriveni su kasnosrednjovjekovni i novovjekovni fortifikacijski sustav i ostaci crkve sv. Martina s djelomicno sacuvanim ranosrednjovjekovnim freskama. Vile rustice pronadene su u Lovrecici i Sv. Ivanu Kornetskom, a u Segetu kula.

- Prvi je to u nizu projekata sa županijskim Odjelom za kulturu koji ima za cilj da se muzeji umreže na razini Istre i predstave lokalnoj zajednici. Namjera nam je da zajednicki iznjedrimo projekte kojima cemo se predstaviti izvan županije, kazala je tom prigodom Bojic i dodala da je jucerašnja manifestacija dio obilježavanja desete obljetnice rada muzeja. Sljedeceg petka Umažanima ce otvoriti vrata i pokazati izbor iz njihove likovne zbirke.

Tada ce, takoder u sklopu Tjedna istarskih muzeja, predvecer organizirati likovnu radionicu muzejsko-pedagoškog odjela i otvoriti izložbu "Likovna zbirka Muzeja grada Umaga", a nakon toga na programu je koncert kvarteta gitara Ápeiron u kojem sviraju Aleksandar Altarac, Vjekoslav Crnobori, Sara Piran i Raffaele Pisano.


Podijeli: Facebook Twiter