Izložba u Svetim srcima: Jadran u vrijeme neolitika

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

U pulskom muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca jučer je otvorena izložba "Adriatico senza confini - Otvoreno more" koja će se moći razgledati do 27. travnja, svakodnevno od 9 do 21 sat. U izložbi sudjeluje desetak muzeja s područja Hrvatske, Slovenije i Italije. Izložba je organizirana i otvorena prošlog listopada u Udinama na velikom kongresu talijanskih prapovjesničara i protopovjesničara i doživjela je veliki uspjeh jer ju je vidjelo više od pet tisuća posjetitelja. Nakon predstavljanja u Hrvatskoj, izložba će gostovati u Firenci.

Izložba prezentira najznačajnije nalaze i kulturne analogije iz perioda neolitika koji obuhvaća razdoblje od 6000. do 4000. godine prije Krista s područja istočnojadranske obale.
- Ovo je jako važna izložba za Hrvatsku, Sloveniju i Italiju zato jer je prvi put na jednom mjestu sakupljen materijal koji se tiče jadranskog neolitika, u širem obimu, rekao je otvarajući izložbu ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Ova izložba priča o jednom prostoru koji je prije 8000 godina koristio jedan narod, jedna kultura. "Pričamo o moru koje više spaja nego razdvaja, pričamo o globalizaciji, terminima koje uzimamo danas kao da smo ih izmislili međutim u ono vrijeme neolitika, prvih ratara, stočara, zemljoradnika, prvih ljudi koji su postavili svijet u kakvom živimo danas. Jadran je bio most između Bliskog istoka i prvih neolitičkih kultura koje su nastale tamo i ostatka Europe. Preko Jadrana je sve ovo što danas poznajemo prešlo u Europu", kazao je Komšo.

U razdoblju neolitika čovjek je postao odlučujući čimbenik, koji ostavlja trag na područjima kojima prolazi. Prirodni krajolici polagano postaju naseljena i obrađena područja, ljudske zajednice se stalno nastanjuju i izražavaju svoj kulturni identitet, prvenstveno materijalnim predmetima, a naročito ukrasima na keramičkim posudama. Upravo je na temelju takvih ukrasa moguće sada prepoznati, kontakte i razlike među zajednicama.

Komšo se zahvalio muzejima koji su uključeni u ovu izložbu tako što su dali svoj materijal s najreprezentativnijim izborom neolitičkih predmeta iz svojih fundusa a to su osim Arheološkog muzeja Istre i Arheološki muzej Split, Arheološki muzej Zadar, Muzej grada Šibenika, Gradski muzej Drniš, Dubrovački muzeji - Arheološki muzej i Musei Civici di Udine.

Izložbu prati katalog koji je prva sinteza neolitika pisana na ovaj način, s novim spoznajama. Postav nije samo znanstvenog tipa nego je i popularnog te je upotpunjen video projekcijama. Tu su i video projekcije koje prikazuju kako je izložba prebačena iz Udina u Pulu.

Komšo ističe da je u Udinama ova izložba izgledala drugačije te se zahvalio pulskoj ekipi koja je prilagodila izložbu za Sveta srca.

- Ovo je prvi projekt, prvi znanstveni rezultat, koji stavlja na jedno mjesto naše podatke što je jako važno, kazala je kustosica, autorica izložbe Paola Visentini iz Musei Civici iz Udina koja je pulsku izložbu ocijenila "skoro ljepšom nego onom u Udinama". (M.RADIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter