Izložba u povodu 30. obljetnice štrajka labinskih rudara

Cinemaniac od 2002. uspješno vodi kustosica Branka Benčić (druga zdesna) (D. ŠTIFANIĆ)
Cinemaniac od 2002. uspješno vodi kustosica Branka Benčić (druga zdesna) (D. ŠTIFANIĆ)

Izložba fotografija Borisa Cvjetanovića "Labinski rudari 1987." otvorit će se večeras u labinskoj Galeriji "Lamparna" u 20 sati, u povodu 30. obljetnice štrajka rudara.

Osim fotografija Cvjetanovića iz ciklusa "Labinski rudari", snimljenih u travnju 1987. godine, izložba je upotpunjena tonskim zapisom radijskih emisija o štrajku, čije je korištenje omogućio web portal audioifotoarhiv.com.

Štrajk rudara Istarskih ugljenokopa "Tupljak" (sljednik nekadašnje radne organizacije IU "Raša") počeo je 8. travnja 1987. i trajao je 33 dana. Štrajk je počeo tako što je grupa od 85 radnika druge smjene rudnika u Tupljaku odbila sići u jamu, zahtijevajući "povećanje ličnog dohotka od 100 posto za sve radnike uključene u proizvodnju, rješenje stambenih problema i kompenzaciju od sindikata za izgubljene sate u štrajku". Ubrzo im se pridružuju rudari prve smjene, a sutradan i rudari Jame Labin. Od ukupno 1.700 rudara u štrajku je sudjelovalo, ovisno o izvoru, njih 1.000 do 1.400. Rudari su se 11. svibnja 1987. vratili na posao. Dvojica rukovoditelja bili su prinuđeni podnijeti ostavke, a usvojen je i novi pravilnik prema kojem su se plaće rudara povećale za 46 posto, dok je omjer plaća direktora i radnika limitiran na 2:1. No, kriza time nije zaustavljena i već se 1988. zatvara labinski rudnik, a 1999. i posljednji rudnik u Hrvatskoj, onaj u Tupljaku.

Boris Cvjetanović rođen je 1953. godine u Zagrebu. Diplomirao je likovnu umjetnost 1976. na Pedagoškoj Akademiji u Zagrebu, a od 1981. profesionalno se bavi fotografijom. Iste godine počinje raditi za studentski časopis SL da bi 1987. godine postao urednik fotografije. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama diljem svijeta i dobitnik je više prestižnih nagrada. Živi i radi u Zagrebu. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter