Izložba u Pazinu: Učiteljice i učitelji kroz prošlost

S izložbe - maturantice Ženskog liceja u Zagrebu oko 1899. godine (A. DAGOSTIN)
S izložbe - maturantice Ženskog liceja u Zagrebu oko 1899. godine (A. DAGOSTIN)

Gostujuća izložba "Učiteljice i učitelji u Hrvatskoj 1849.-2009." Hrvatskog školskog muzeja otvorena je u petak u velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu.

Izložba je originalno nastala kao izvedenica većeg projekta iz 2009. godine u sklopu kojeg je otvorena kako bi se obilježile brojne obljetnice: 160 godina od prve državne učiteljske škole u Hrvatskoj, 150 godina pedagoškog časopisa "Napredak", 120 godina Hrvatskoga učiteljskog doma i 90 godina višeg obrazovanja učitelja. Građom iz zbirki Hrvatskoga školskog muzeja izložba dočarava sve segmente učiteljskog poziva i rada, prikazujući učitelje kao ljude s kojima živimo i u koje se ugledamo, a vodi nas vremeplovom od početaka učiteljstva u nas do današnjih dana.

Izložba sadrži mnoštvo snimaka građe Hrvatskog školskog muzeja - udžbenika i priručnika, fotografija, školske opreme… U prigodnom pratećem katalogu koji je podijeljen na sedam poglavlja mogu se naći vrlo zanimljive informacije o povijesti hrvatskog školstva. Postav se može razgledati u radno vrijeme arhiva do 9. studenog.

Otvorenje su recitatorskim nastupom obogatile učenice pazinske osnovne škole Klementina Jurada i Josipa Ferenčić, dok su o izložbi govorili ravnatelj pazinskog arhiva Elvis Orbanić, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Branka Manin, županijska pročelnica za obrazovanje Patricia Smoljan te autorica izložbe Sonja Gaćina Škalamera. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter