Izložba u buzetskom Bigattu: More i zastave

'Zastave' Gordane Kužina
'Zastave' Gordane Kužina

U starogradskoj palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja Buzet, do 31. prosinca može se razgledati izložba autorskog dvojca; Edvard Kužina Matei predstavlja ciklus "Crno more-crne plime", a Gordana Kužina instalaciju "Zastave". Postav izložbe uz izlagače potpisuje i voditelj muzeja Saša Nikolić. Postavljeno je devet slika u tehnici akrilika na lesonitu i instalacija od tri zastave.

- Kao svjedok rađanja i umiranja jednog vremena htio sam problematizirati to vrijeme, ali sam odmah naišao na dilemu. Kako problematizirati nešto što je već samo po sebi problematično i izbjeći klišeje? Kako izbjeći patetičnost i samoponavljanje? Crna boja koja upija sve druge boje idealna je za obilježavanje stvarnosti u kojoj je svatko tko je htio ukrao po jednu gestu bjeline koja je sinteza svih boja i utopio je u pohlepnost, gramzljivost, u crnilo, promišlja Edvard Kužina Matei.

Gordana Kužina istaknut će, pak, da su zastave uvijek pokazivale smjer kretanja vojsci. "Simbol pripadnosti, ponekad samo mit ili kao opravdanje za postizanje najcrnjih ciljeva. Ispod tog komada platna ginuli su milijuni, počesto i uzaludno. Služi i kao počasni pokrov na lijesu, sa svim glamurom i pucnjevima počasne straže oko nje, ističe ona.

Edvard Kužina Matei, rođen u Šibeniku, boravio je i djelovao u Kanadi. U domovinu se vraća 1990. godine i radi u Zagrebu, a od 2000. godine u Istri. Član je HDLU Zagreb. Varaždinka Gordana Kužina također je živjela i radila u Kanadi, a od 2000. godine u Istri. Umjetnički dvojac izlagao je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter