Izložba "Tu smo 4" - simbolična završnica projekta

Jedna od gradskih intervencija u sklopu manifestacije "Tu smo 3" - rad Branke Cvjetičanin (Manuel ANGELINI)
Jedna od gradskih intervencija u sklopu manifestacije "Tu smo 3" - rad Branke Cvjetičanin (Manuel ANGELINI)

U sklopu bogatog programa Noći muzeja, u petak će se u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli upriličiti otvorenje izložbe "Tu smo 4". Muzej će biti otvoren od 18 sati do 1 sat nakon ponoći, a od 19.20 do 20 sati na zgradi kina Valli bit će istarska premijera i projekcija eksperimentalnog filma Đorđa Jandrića "Hrpa ZgRiZg"

U 22 sata nastupit će Livio Morosin band, uz promociju albuma "Motovun". Promocija kataloga i projekcija videofilmova "Tu smo 1 – 3" održat će se u ovome muzeju 27. veljače u 19 sati.

Izložba "Tu smo 4" bit će, sudeći prema izjavi Mladena Lučića, v.d. ravnatelja MSUI-ja, i simbolična završnica međunarodne likovne manifestacije "Tu smo" koja je startala 2008. godine. Izložba "Tu smo 4" predstavit će radove koji su donirani, otkupljeni ili nagrađeni s tri održane međunarodne manifestacije vizualnih umjetnosti "Tu smo".

U tri izdanja sudjelovala 332 autora

- Zamisao te manifestacije bila je da građanima Pule predstavi pluralizam suvremenih likovnih izričaja, recentna djela istaknutih istarskih, hrvatskih i međunarodnih umjetnika, te da što više pozvanih umjetnika intervenira svojim radovima u gradskom tkivu Pule, posebno u njegovom povijesnom dijelu, ističe se u pripćenju MSUI-ja.

Prva izložba održana je 2008. godine, a okupila je 129 umjetnika koji su izložili 134 rada, te 43 puta intervenirali u urbanoj strukturi Pule. Druga izložba održana je 2010. godine i bila je po broju radova najbogatija (sudjelovalo je 177 autora sa 178 radova, a izvedeno je 28 gradskih intervencija) dok je "Tu smo 3" održan 2012. godine, okupio 179 umjetnika koji su izložili 173 rada i izveli 26 gradskih intervencija. Ukupno, na sve tri manifestacije "Tu smo" sudjelovala su 332 autora, izloženo je bilo 484 radova, te je održano 97 gradskih intervencija.

Ova manifestacija koja se održavala na ulicama, trgovima, lokalima i u galerijskim prostorima Pule, otvaranje svog četvrtog izdanja simbolično će obilježiti u Noći muzeja 2015. godine s izložbom doniranih, otkupljenih i nagrađenih radova.

Elan organizatora se potpuno istopio

- Redovita smotra suvremenog likovnog stvaralaštva 2014. godine izostala je prvenstveno zbog nedostataka novaca, ali i gubitka volje organizatora da još jednom uđe u taj pothvat. Od programskih sredstava odobreno je bilo 80 tisuća kuna, ali sam novac nije razlog odustajanja pošto su sve tri prijašnje manifestacije realizirane za otprilike jednak novčani iznos. Osnovni je razlog što je tom manifestacijom MSUI/MACI najavio svoje postojanje, te je prva smotra rađena s velikom dozom entuzijazma i euforije, a kako vremenom nije bilo nikakvih pomaka u logistici (MSUI/MACI u tih je sedam godina ostao na istom broju zaposlenika – dva), niti volje struktura, sponzora, medija, kao ni Grada Pule da doista značajnije pomognu ovu izložbu, postupno je kopnio elan organizatora da bi se na kraju potpuno i istopio. "Tu smo" je po svemu sudeći završio svoju priču, napisao je u priopćenju Mladen Lučić , v.d. ravnatelja MSUI-ja.

Izložba "Tu smo 4" je sufinancirana sredstvima Istarske županije, Grada Pule, Ministarstva kulture RH, PBZ Card American Express i Turističke zajednice Grada Pule, a bit će otvorena do 1. ožujka svakodnevno, osim ponedjeljkom, od 11 do 19 sati. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter