Izložba triju fotografa Labin Art Expressa

Tasić, Zahtila, Kos, Švrljuga i Demetlika (R. SELAN)
Tasić, Zahtila, Kos, Švrljuga i Demetlika (R. SELAN)

U sklopu Dana Grada Labina u galeriji Narodnog muzeja otvorena je izložba fotografija Mariane Greber, Rajka Tasića i Matthiasa Olmeta, kojoj umjetnička udruga Labin Art Express obilježava 20. obljetnicu djelovanja.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Tulio Demetlika, nakon što je kustos muzeja Vedran Kos održao uvodnu riječ, likovna umjetnica Sanja Švrljuga predstavila izložene radove, a Dean Zahtila, voditelj LAE, ukratko rezimirao dva desetljeća udruge.

Greber i Tasić članovi su LAE, a Olmeta je surađivao u nizu projekta. Švrljuga kao specifičnost bečke fotografkinje Greber ističe snažnu ekspresivnost i pronalaženje neočekivanog i neotkrivenog u samom prizoru, što se često događa u ekspresiji lica, pokreta ili tijela, čime prizoru udahnjuje stanovitu dramatičnost i mističnost.  Fotografije su joj spontane i rađene iz različitih kutova snimanja, često imaju pomaknute estetske granice onoga što se smatra uobičajenim i normalnim, čime dobivaju upečatljiv i izniman dodatni psihološki aspekt.

Tasićeve fotografije "Šohta" u rodnom Labinu karakterizira geometrizam uz vrsno naglašavanje skulpturne ljepote objekta. Nadograđujući prizor izabranom kompozicijom i kutom snimanja dodatno ritmizira elemente konstrukcije isticanjem linija, igrom struktura i refleksijom prirodnog svjetla, čime konstrukcija oživljava emanirajući energiju koje u uobičajenim okolnostima ostaje neprimjećena. Snimci francuskog fotografa Olmete iz Marsella lišeni su svega suvišnoga, to su komorni prizori naglašenog kontrasta svijetlog i tamnog gdje u potpunosti vrijedi princip "manje je više".

U sklopu Dana Grada Labina u crkvici Sv. Stjepana otvorena je izložba slika Ištvana Nemeša, akademskog likovnog umjetnika iz prijateljskog grada Baje. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter