Izložba svetackih medaljica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Svetacke medaljice - pobožna znamenja žiteljica samostana sv. Teodora u Puli" naziv je izložbe Arheološkog muzeja Istre otvorene u Gradskoj knjižnici i citaonici Pula.

- Crkva i ženski benediktinski samostan sv. Teodora smješteni su unutar starih gradskih zidina uz gradska vrata sv. Ivana, dakle desetak metara od prostora u kojem se sada nalazimo. Tijekom arheološkog istraživanja na toj lokaciji od 2005. do 2009. godine, koje je vodila Alka Starac, pronadeno je puno nepokretnih i pokretnih dobara koji datiraju od 1. tisucljeca prije Krista sve do 20. stoljeca. Medu njima su i svetacke medaljice žiteljica samostana sv. Teodora koje danas predstavljamo, kazala je Ondina Krnjak, autorica izložbe.

Posjetitelji izložbe mogu procitati informativne panoe o nalazištu samostana sv. Teodore, o stanovnicama samostana te o svetackim medaljicama - njih 51 - koje su izložene u knjižnici.

- Samostan sv. Teodore spominje se još od 14., a opstao je do 18. stoljeca. Njegove stanovnice nisu bile samo casne sestre, vec i imucne žene koje su zadnje dane svojeg života provodile u samostanu. U sklopu nalazišta samostana pronadene su i kripte u kojima su žiteljice pokapane zajedno sa svojim materijalnim dobrima. Medu njima su i medaljice na kojima su prikazani razni religijski motivi: Isus, Bogorodica, presveti oltarski sakrament, sveci i hodocasna mjesta, kazala je Krnjak.

Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, napomenuo je da je izložba samo mali segment vece izložbe na kojoj ce biti predstavljeno arheološko nalazište sv. Teodore. Izložba u Gradskoj knjižnici i citaonici je otvorena do 17. sijecnja.


Podijeli: Facebook Twiter