Izložba Šutejevih radova u galeriji Pet kula

Izložba radova Miroslava Šuteja u obnovljenoj motovunskoj galeriji Pet kula
Izložba radova Miroslava Šuteja u obnovljenoj motovunskoj galeriji Pet kula

Izložba radova proslavljenog hrvatskog likovnog umjetnika Miroslava Šuteja (1936. -2005.) od konca prošle godine može se razgledati u novoobnovljenoj Galeriji "Pet kula" u Motovunu.

Galerija "Pet kula" temeljito je preuređena i opremljena klima uređajima te drugom potrebnom infrastrukturom za izlaganje likovnih djela i danas predstavlja jedan od najboljih galerijskih prostora u Istri, pa i u Hrvatskoj.

Galeriju vodi Fondacija Šutej, a na čelu su joj Snježana Pintarić i Šimun Šutej, sin Miroslava Šuteja. Fondaciju je osnovala obitelj velikog slikara zbog stručne skrbi o umjetnikovoj ostavštini, te čuvanju, prezentaciji i izlaganju djela Miroslava Šuteja ponajprije u Motovunu, ali drugim galerijama u zemlji i inozemstvu.

- Ova je galerija prirodno mjesto Fondacije Miroslav Šutej, ponajprije zato jer je Šutej neizmjerno volio Motovun, a sada su u obnovljenim prostorima zadovoljeni svi uvjeti za ovakve izložbe, kaže Snježana Pintarić, ravnateljica zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti i predsjednica savjeta Fondacije Miroslav Šutej, koja je i postavila motovunsku izložbu.

U Galeriji su trenutno izloženi javnosti manje poznati Šutejevi radovi iz ciklusa "Kokoši" nastali u ranoj figurativnoj fazi, u vrijeme školovanja, a naslikani su u rodnoj mu Dugoj Resi.

Prvi motovunski postav Šutejevih djela, čine i radovi iz ciklusa "Kaos" koji je nastao 1990-ih, a većim su dijelom pohranjeni u jednoj švicarskoj galeriji.

"Kaos je", naglašava Snježana Pintarić, "vizualno vrlo atraktivan ciklus koji predstavlja Šuteja u zrelim, godinama kao svježeg i kreativnog autora". (M. RIMANIĆ; snimila J. PREKALJ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter