Izložba "Stopama rimskih agrimensora" u Zagrebu


Izložba "Stopama rimskih agrimensora", rezultat suradnje Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre, Tehničke škole Pula i Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula otvara se danas u prostorima Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" Zagreb.

U prvom, uvodnom dijelu izložbe na znanstveno–popularan način obrađuje se tema rimske centurijacije Istre, odnosno katastarske podjele zemljišta iz rimskog doba u Istri. Područje zapadne i južne Istre ima izuzetno dobro očuvane tragove sustavno provedene izmjere i podjele zemljišta iz rimskog doba, koji spadaju među najbolje očuvane u Europi. Tako je moguće saznati: što je to centurijacija; najvažnije informacije o rimskoj centurijaciji Istre kroz sažeti povijesni razvoj studija o rimskoj centurijaciji Istre; o sačuvanim tragovima; o njenoj površini, usmjerenju, o raznim pretpostavkama o mogućoj poziciji njene izvorišne točke (umbilicus), itd.

- U drugom, edukativnom dijelu izložbe obrađena je tema rimske centurijacije Istre i rimskog "geodetskog" instrumenta za viziranje čiji je naziv Groma. Na izložbi će biti prikazana i rekonstrukcija rimske Grome, po uzoru na otkrivene dijelove grome iz Pompeja početkom prošloga stoljeća. Stoga izložba može biti od interesa i učenicima zagrebačkih Tehničkih škola, posebice geodetskog smjera, ali i drugih tehničkih zanimanja te studentima Geodetskog fakulteta, veli muzejska pedagoginja Arheološkog muzeja Istre Giulia Codacci Terlević.

S obzirom na temu centurijacije, vrijedni korisnici Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Pula izradili su vlastite interpretacije u glini originalnih arheoloških predmeta na kojima se nalaze zapisi brojeva i količina, a koji čine dio fundusa Arheološkog muzeja Istre. Najbolji njihovi radovi čine dio postava izložbe. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter