Izložba Spasojevicevih kazališnih plakata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od dobrodošlih novosti ovogodišnjeg 12. medunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav je suradnja s Muzejom suvremene umjetnosti Istre. Rezultat je prva bijenalna izložba kazališnih plakata, ona poznatog pulskog autora Predraga Spasojevica (Capljina 1959. - Pula 2010.).

Umaškoj je publici u bivšem Martradeu predstavljen reprezentativan izbor iz bogate biografije ovog uspješnog graficara, diznajnera, produkt dizajnera i interijerista koji je Istrijanima najpoznatiji po kreiranju vizualnog identiteta Festivala igranog filma u Puli.

Obuhvaceno je plodno razdoblje njegovog pionirskog djelovanja u Istri od 1987. do 2010. godine, kad su u fokusu njegovog zanimanja bila dva nacionalna teatra, Narodno kazalište Ivana plemenitog Zajca u Rijeci i splitski HNK, te pulsko kazalište Dr. INAT i njegov PUF, gdje je bio "kucni dizajner".

- Da bi mogao cesto, uvjerljivo i s puno razumijevanja dobro komunicirati s publikom, Predrag Spasojevic je autorski nadogradivao svoj dizajnerski senzibilitet, mijenjajuci ga i aktualizirajuci, kao što je istraživackom osjetljivošcu mijenjao i tipografiju, tvoreci jedinstvo izmedu slovne i vizualne senzacije, posebice naglašeno u kazališnom plakatu. Bio je jasan i zaslužan promicatelj harmonije izmedu poruke i sadržaja, jedineci uvijek etiku i estetiku produkta na ime najtežeg - dizajnerske sinteze, istaknula je kustosica izložbe, ravnateljica muzeja Gorka Ostojic Cvajner u pratecoj brošuri.

Spasojevic je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. u klasi profesora Šuteja. Profesionalno se bavio grafickim dizajnom, ali su njegovi umjetnicki interesi uvelike prelazili domenu dizajna te se uspješno okušao u razlicitim slikarskim i grafickim tehnikama. Autor je mnogobrojnih i nagradivanih grafickih rješenja za plakate pulskog filmskog festivala, PUF-a, Meduklupskog i autorskog festivala amaterskog filma (MAFAF), Vinistre te brojnih umjetnickih monografija. (K. FLEGAR; snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter