Izložba slika Diega Giuricina


Ako se za nekog kaže da mu ide od ruke sve što čini - moglo bi ga se zvati Diego Giuricin. Riječ je osobi koja piše, glumi, pjeva?aktivan je na svim poljima, a od nedavno svoje je sugrađane ugodno iznenadio i samostalnom izložbom slika jednostavnog naziva "Diego Giuricin".

Naime, autor pedesetak izloženih slika, na kojima prevladavaju poznati motivi- "morski" s brodicama i rovinjske vedute, te nekolicina portreta, veli da slika od kad zna za sebe, odnosno od malih nogu. Na njegovoj prvoj samostalnoj izložbi slika, postavljenoj u Zajednici Talijana Rovinj, lako se uočava još jedna posebnost- plava (modra) boja mora, neba, zavičaja? O Giuricinovom amaterskom slikarstvu, u predgovoru kataloga, kustos Zavičajnog muzeja grada Rovinja Dario Sošić zapisao je i da napraviti umjetnički rad ne može svatko.

-Napraviti umjetnički rad ne može svatko, jer previše je nepredviđenih i složenih elemenata koji određuju umjetničko djelo.

U svakom slučaju to je - izazov i taj je izazov najviše usmjeren prema likovnim umjetnostima. Prihvatiti se izazova stvaranja likovnog djela bez zanatske pripreme, likovnog obrazovanja ili iskustva predstavlja hrabrost! Ulazak je to u nepoznate sfere ljudske aktivnosti. Aktivnosti u kojima se isprepliću emocije i subjektivne poruke. Stvaralac se veseli i prepušta motivima koji su shvatljivi iz prve, stoga otvoreni svima.

Ova i ovakve izložbe omogućuju autorima hrabro prihvaćanje izazova u kojima im se pruža smisao stvaranja. Bez pretenzije da ono bude umjetničko djelo. Sam čin stvaranja, stvaralačko veselje i smisao rada nadoknađuje nedostatke, pretvarajući te iste nedostatke u nebitne dijelove kritičkog pogleda, zapisao je Dario Sošić. (N. ORLOVIĆ RADIĆ )


Podijeli: Facebook Twiter