Izložba "Sjećanje na druga Tita" da se ne zaboravi…

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Otvorenjem izložbe "Sjećanje da druga Tita" u petak u 18.30 sati u Multimedijalnom centru počinju 13. Titovi dani u Fažani, a vrhunac će doživjeti u subotu na tradicionalnom Narodnom zboru uz Aleju maslina s početkom u 12.30 sati. Program Titovih dana medijima su jučer u Fažani prezentirali predstavnici organizatora iz redova Društva Josip Broz Tito Fažana te zajednice tih društava iz Istre, Općine i Turističke zajednice Fažane.

- Obilježavat ćemo i dalje ovu manifestaciju da se ne bi zaboravilo da su naši temelji u antifašizmu, rekla je tom prilikom načelnica Općine Ada Damjanac.

- Manifestaciju smo pokrenuli prije 13 godina svjesni da su Tito i Brijuni igrali važnu ulogu u dijelu fažanske povijesti te da prikažemo kako se tada živjelo. Kasnije je organizaciju preuzelo Društvo J. B. Tito, ali TZ redovno sudjeluje u Titovim danima, poručila je direktorica TZ-a Melita Peroković.

Na izložbi će, prema riječima Velimira Dragaša, člana društva, kolekcionara i jednog od autora izložbe biti postavljene fotografije, biste, predmeti iz Titovog doba, itd. Giancarlo Moscarda iz Filatelističkog društva Amfora postavit će izložbu "Tito na poštanskim markama", a TZ Fažane svoju kolekciju fotografija "Tito na fažanskoj rivi".

- "Sjećanje na druga Tita" je objedinjena izložba tri posljednje izložbe. Obilježit ćemo i okruglu obljetnicu prve Brionske regate 1956. pa ćemo predstaviti i puno materijala s tog događaja, a bit će izložene i novine od 4. svibnja 1980., kada je umro Tito, rekao je Dragaš.

Martin Matošević, bivši i počasni predsjednik Zajednice društava J. B. Tito, naveo je da će subotnji Narodni zbor s kulturno-umjetničkim programom početi u 12.30, kada će brojne članove istarskih društva i simpatizere pozdraviti predsjednik fažanskog "J. B. Tito" i domaćin Engels Devescovi. Među mnogim izvođačima i govornicima na Narodnom zboru, očekuje se i obraćanje gen. pukovnika Ivana Miškovića, Brozovog suradnika. Gosti u Fažanu stižu već u 10.45, prvi put zboru će se pridružiti i članovi "J. B. Tito" iz Varaždina te društvo iz Izole, a nakon 14 sati slijedi druženje uz fažol i ples te sportska nadmetanja u boćanju, kartanju, pljočkanju, pikadu… Zabava će potrajati do 17 sati.

- Moramo biti svjesni da su partizani s drugom Titom stvorili hrvatsku državu, a da je u Domovinskom ratu ona obranjena, poručio je Matošević, a aktualni predsjednik zajednice J. B. Tito Josip Hrvatin je naglasio da najviše društava djeluje u Istri, njih 12, od ukupno 23 koliko ih je u cijeloj Hrvatskoj. Među brojnim organizatorima i sponzorima, u manifestaciji kao pokrovitelj sudjeluje i Istarska županija. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter