Izložba ruske slikarice Svetlane Konovalove

Svetlana Konovalova ispred svojih slika (D. ŠTIFANIĆ)
Svetlana Konovalova ispred svojih slika (D. ŠTIFANIĆ)

Premda po primarnom zvanju filozofkinja, 54-godišnja ruska autorica Svetlana Konovalova počela se 1996. godine baviti izradom portreta, da bi u međuvremenu završila slikarstvo na moskovskoj umjetničkoj akademiji. Samostalna izložba njenih radova pod nazivom "Portreti, pejzaži, mrtva priroda" otvorena je preksinoć u pulskim prostorijama Srpskog kulturnog centra (SKUC), gdje publika do 3. studenog može vidjeti presjek njenog 20-godišnjeg umjetničkog stvaranja
 
Inače, pojedine njene slike, kako je rečeno, nalaze se, osim u privatnim kolekcijama, i u galerijama Čeljabinska, Samare, Moskve, moskovske oblasti i na Cipru u Larnaki.
 
- Počelo je tako što sam prvo portretirala svog supruga, a to se onda nastavilo odlaskom na akademiju, i traje sve do današnjih dana. Ove su slike rađene u stilu ruskog realizma, onako kako smo učili u Moskvi, a ubuduće ću se izražavati u drugom stilu, kazala je Konovalova prilikom otvaranja izložbe.
 
U ime domaćina, Milan Rašula kazao je da autorica pola godine boravi u Moskvi, a pola u Puli i Istri. Njen divan kolorit, dodao je, iskazuje senzibilitet i osjećaje primjerene za Istru i Jadran. (Z. ANGELESKI)
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter