Izložba Rondo Istriano u labinskoj verziji

Zaneto Paulin nakon intervencije na otvaranju izložbe u Gradskoj galeriji (R. SELAN)
Zaneto Paulin nakon intervencije na otvaranju izložbe u Gradskoj galeriji (R. SELAN)

Vedran Kos, kustos Narodnog muzeja, otvorio je jučer izložbu fotografija "Rondo Istriano" u Gradskoj galeriji.

Riječ je o fotografijama osoba i situacija rovinjskog fotografa Zaneta Paulina napravljenih u pratnji likovne kritičarke Maje Briski tijekom zadnjih deset godina njene djelatnosti diljem Istre. Raspolažući golemim brojem snimaka, dvoje je umjetnika osmislilo projekt "Rondo Istriano" koji promovira suvremene istarske civilizacijske standarde, multikulturalnost, jezičnu i običajnu toleranciju, otvorenost granica i komunikacijsku povezanost s ostatkom Europe.

Brojnost fotografija koje zaslužuju biti pokazane omogućava izložbi da se prilagodi gradu u kojemu gostuje dajući naglasak na likove i situacije snimljenima u njemu, ali i prostoru u kojemu se izlaže. Tako su u ovdašnjoj Gradskoj galeriji središnji zid zauzelo dvanaest, što portreta, što skupnih fotografija Labinjana.

K tome je izložen i niz fotografija nastalih tijekom priprema za prošle godini održan frizerski performans labinske frizerke Mure Brezac. Treći dio postava sastoji se od fotografija iz svih dijelova Istre. Četvrti također, ali je poseban po tome što, skrenuo je pozornost publike Paulin, namjerno izigrava barem jedno fotografsko pravilo za snimanje dobrog portreta.

Ovo četvrto, labinsko izdanje "Ronda Istriana" bilo je specifično po još nečemu. Prije otvaranja izložbe galeriju je posjetila jedna od osoba koje se nalaze na fotografijama i nezadovoljna činjenicom da će njezin lik biti izložen javnosti najavila policijsku zaštitu od tog čina.

Koliko je poznato, to je doista i učinila, ali, po svemu sudeći, policija nije pronašla razloga za intervenciju. Ipak, intervenirao je Paulin! Naime, budući da su fotografije postavljene bez okvira i stakala jer to, prema njegovom objašnjenju promatrača samo ometa u percepciji umjetničkog djela te da se dotična nezadovoljna osoba nalazila na fotografiji sa još jednim svojim sugrađaninom, Paulin je jednostavno otrgnuo polovicu s njenim likom i na taj način udovoljio njezinoj želji da ne bude izložena.

Otvaranje izložbe se time, na radost publike, pretvorilo u mali, spontani performans. Izložba ostaje otvorena do kraja mjeseca. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter