Izložba radova o tradiciji i običajima baroka

Barokni ples izvele su mlade Giostrantice (Darko VEKIĆ)
Barokni ples izvele su mlade Giostrantice (Darko VEKIĆ)

Društvo prijatelja Giostre iz Poreča proteklog je vikenda svojim sugrađanima u Maloj galeriji Učilišta predstavilo projekt "Barok! Pokret, moda, arhitektura i običaji u 18. stoljeću" i otvorilo izložbu pod nazivom "Ruke – tradicija u kontinuitetu".

Mladi polaznici

Projekt "Barok! Pokret, moda, arhitektura i običaji u 18. stoljeću" obuhvaća rezultate brojnih radionica koje je ovo društvo organiziralo i provelo u partnerstvu sa Zavičajnim muzejom Poreštine i Osnovnom školom Poreč. Realiziran je sredstvima Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Fonda gradova i općina, a obuhvaćao je edukaciju djece osnovnoškolskog uzrasta o tradiciji i običajima iz doba baroka, pogotovo onima s područja Poreča i Poreštine kroz tematska predavanja, stručno vodstvo i radionice plesa, crtanja i mode. Mladi polaznici imali su tako priliku upoznati materijalnu i nematerijalnu baštinu svoga kraja, naučiti nove tehnike i usvojiti vještine kojima prijeti polagano izumiranje.

Učenici i učitelji

Na izložbi "Ruke – tradicija u kontinuitetu" prikazani su plodovi radionica Društva prijatelja Giostre u sklopu projekta "Baština građanima", koje je ova udruga provodila u suradnji sa Zavičajnim muzejom Poreštine. U sklopu projekta "Baština građanima", koji je financiran iz proračuna Grada Poreča, priređene su radionice filcanja, heklanja, pletenja, tkanja, predenja, keramike, baroknih plesova i dramsko-scenske radionice. Sudionici su materijalnu i nematerijalnu baštinu svoga kraja upoznali i na predavanjima, pogotovo o povijesti svakodnevnice u novom vijeku, kao i kroz stručna vodstva, čime su postali aktivni nositelji baštine svoga kraja, doznajemo iz Društva prijatelja Giostra. Svi građani koji su se uključili u projekt postali su istovremeno učenici i učitelji tradicionalnih tehnika i na taj način prenosili svoje vještine drugima i usvajali nove. Time se realizirao prvobitan cilj projekta, tj. educirati građane o povijesti i tradicijama zavičaja i davanje potrebnih znanja i vještina za samostalno nastavljanje tradicije i prenošenje iste na nove naraštaje, navode iz ove udruge.

Sve to predstavili su pred publikom predsjednica Društva prijatelja Giostre i ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić-Vekić, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Elio Štifanić, savjetnica za društvene djelatnosti, socijalni razvoj i zdravstvenu zaštitu Grada Poreča Tihana Mikulčić i umjetnica, likovna pedagoginja i voditeljica projekta Sabina Damiani.

Tom su prigodom nastupile djevojčice, polaznice radionica baroknih plesova, koje su za ovu priliku otplesale plesove "La Matelote" i "La Buffecote". Radionice je vodila knjižničarka OŠ Poreč Vesna Milanović.

Plodovi projekta i izložba mogu se razgledati do sutra, 21. prosinca od 10 do 12 i od 17 do 19 sati. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter