Izložba: Priča o zamijenjenoj ručki uljanice

Moguće je da su ove brončane uljanice osvjetljavale pulske urede carskih administratora (D. Št.)
Moguće je da su ove brončane uljanice osvjetljavale pulske urede carskih administratora (D. Št.)

"Stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine" naziv je izložbe otvorene u povodu Noći muzeja u Augustovom hramu, prostoru o kojem skrbi Arheološki muzej Istre.

Autorica izložbe je dr. Alka Starac, koja je otkrila i predstavila  jednu zanimljivu priču iz čuvarnice Arheološkog muzeja Istre. Budući da je stalni postav Arheološkog muzeja Istre zatvoren prošle godine radi restauracije zgrade, dr. Starac se prihvatila detaljnog pregleda, dokumentacije i tumačenja svakog pojedinog predmeta.

Tako je i, uzevši u ruke brončanu uljanicu s dva trapezoidno završena gorila i četverolisnim cvijetom na ručki, krenula u istraživanje gdje je i kada točno ta uljanica pronađena, budući da se u inventarnoj knjizi nalazio samo šturi podatak da je ta amfora pronađena u Puli.

Detaljnije je podatke o tome, kako saznajemo, pronašla u literaturi iz 1905. godine, gdje je bila opisana ta uljanica, ali bez ručke, koja je nedostajala i na crtežu.

- Postalo je jasno da neću riješiti problem ako ne provjerim ostale brončane uljanice s izložbe. Sve su točno odgovarale objavljenim primjercima, osim jedne uljanice bez ručke, s dva zaobljena gorila. I tu je bio ključ rješenju zagonetke: godine 1904. pronađeno je pet uljanica od kojih su četiri imale po dva zaobljena gorila i veliku ručku, a jedna jedina bez ručke imala je trapezoidna gorila. Jedini mogući zaključak bio je da je prilikom restauracije, negdje između 1905. i otvaranja postava 1972. godine, otpala ručka te je pogreškom pričvršćena na krivu uljanicu, što se moglo dogoditi prilikom prijenosa uljanice iz Pule u Trst i nazad, jer je zajedno s većinom arheoloških nalaza iz pulskog muzeja po završetku Drugog svjetskog rata odnesena u Italiju. Ponovno je vraćena u Hrvatsku 1961., veli dr. Starac.

No, ostaje neriješeno pitanje konteksta gdje su se ove brončane uljanice koristile, jesu li služile za rasvjetu istog reprezentativnog objekta, a možda su, kako pretpostavlja dr. Starac, osvjetljavale pulske urede carskih administratora koji su nadzirali prihode carske blagajne u Istri.

No, izložba je pokazala, baš kako joj naslov i veli, da stvari nisu uvijek onakvima kakvima se čine. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter