Izložba obitelji Togy u Fonticusu

Keramička skulptura Diane Tođeraš
Keramička skulptura Diane Tođeraš

Gradska galerija Fonticus u Grožnjanu u subotu u 20.30 sati predstavlja umjetničku obitelj Tođeraš /Drča, poznatu pod umjetničkim imenom Togy. To ime nosi i njihova galerija u Grožnjanu, a na izložbi će biti predstavljeni likovni radovi autorica i autora ove obitelji.

Kurator projekta i autor tekstova koji prate izložbu je Eugen Borkovsky, koji ističe da je ovaj izložbeni projekt drugačiji je od uobičajenih izložbi, a razlog za to je posebnost odnosa autora međusobno i s lokacijom Grožnjan.

"Riječ je o tri generacije jedne obitelji čiji pripadnici se aktivno bave umjetnošću. Uz slijed individualnih autorskih osobnosti, članovi ove obitelji obilježili su tijek trajanja Grada umjetnika. Ove činjenice određuju prezentaciju koja objedinjuje tri umjetnice i jednog umjetnika: to su Jožef Tođeraš, kojeg, nažalost, nema više među nama, Irena Tođeraš, Diana Tođeraš i Diana Drča kao najmlađa osoba ovog lanca, ali i nastavljačica obiteljske tradicije", kaže Borkovsky.

- Izložba je heterogena po interpretacijama oblika i uporabi materijala. Zajednička karakteristika je da su svi oni upotrebljavali keramičke tehnologije i glinu kao osnovni kreativni materijal. Raspon kreativnog izričaja pokriva stilske odrednice iz vremena sredine prošlog stoljeća pa do recentnih, ovovremenih, kreativnih iskaza. Sve autorice i autora odlikuje naglašena individualnost pa se, unutar vremenskih stilskih odrednica kojima bi trebali pripadati pojedini umjetnici, osjećaju otkloni, naglašava Borkovsky. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter