Izložba o zlatnom dobu kupovine u Trstu

Pune torbe - traperica, deterdženta, Big Babol žvakaća…
Pune torbe - traperica, deterdženta, Big Babol žvakaća…

Između 1976. i 1978. godine Trst je dostigao vrhunac u odnosima s kupcima iz svih republika bivše Jugoslavije. Fotografija snimljena s krova zgrade na tršćanskoj rivi zorno dočarava ono što je za taj grad značio potrošački val Jugovića. Nevjerojatno duga kolona autobusa parkirana duž tršćanske rive prizor je svakodnevice koje se svi dobro sjećamo.

Massimiliano Schiozzi je mladi tršćanski umjetnik koji je osmislio zanimljivu izložbu posvećenu tom razdoblju, a kojom je izgradio neku vrstu mentalne stanice u kojoj svatko može stati i sabrati sjećanja na to razdoblje. Bili smo (svi mi koji smo rođeni u bivšoj Jugi) željni Zapada, a Trst je bio nadohvat ruke da nam ispuni sve želje: polivinilne ploče sa svjetskim hitovima, traperice, vijetnamke, kožne kapute i jakne, košulje, marame, hlače, cipele…

Sjedište tog nevjerojatnog trgovačkog uspona bio je Ponterosso sa svojim štandovima, a prolaz kroz njih bio je obvezan kako za sitnog potrošača, tako i za iskusnog švercera koji je potom, uz blagoslov carinika, traperice dalje preprodavao na jugoslavenskom tržištu, a i dalje. Rute tršćanskih traperica išle su sve do Crvenog trga u Moskvi, od Ponterossa (Crveni most) do Crvenog trga (Piazza Rossa).
 
U Ulici Torrebianca u srcu tršćanskog terezijanskog naselja nadomak Ponterossa možete razgledati slike iz tog zlatnog doba. Na zidovima su postavljeni bivši dinari, crveni, zeleni, ta kupovna moć koja je do 1980. godine mogla držati korak s kupovnom moći Talijana.  

Izložba je otvorena do 19. listopada, može se razgledati svaki dan od 17 do 20 sati u salonu na trećem katu u Ulici Torrebianca 10. (E. VELAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter