Izložba o pulskom glazbenom životu od 1948. do 1966.

Plakatima se pozivalo i radnike da se uključe u umjetnički život te pohode koncerte, opere i izložbe
Plakatima se pozivalo i radnike da se uključe u umjetnički život te pohode koncerte, opere i izložbe

Večeras je u velikoj čitaonici Sveučilišne knjižnice otvorena izložba "Glazba narodu! Pulski glazbeni život na plakatima od 1948. do 1966. godine" koju su pripremili Sveučilišna knjižnica u Puli i Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma.

Izložba je podijeljena u pet cjelina koje svjedoče o koncertnom, kulturno-umjetničkom i glazbenoobrazovnom životu Pule sredinom 20. stoljeća, a svaki od izloženih plakata praćen je legendom koja opisuje događaj koji plakat najavljuje.

Zamišljena je kao priča o izuzetno dinamičnom i zanimljivom razdoblju u kojem je jedna od najbitnijih značajki glazbenog života bila politička tendencija da se glazba, kao i sva ostala umjetnost, približi narodu, svim slojevima potencijalnih konzumenata. Stoga se nastojalo uključiti radnike u glazbena događanja, motivirati ih da posjećuju koncerte te sudjeluju u radu brojnih novoosnovanih kulturno-umjetničkih društava.

Izložbu je osmislila Lada Duraković uz pomoć Borisa Koromana, s tim da je u postavljanju sudjelovao i Arheološki muzej Istre, a održava se sklopu programa u povodu Mjeseca hrvatske knjige. (M. RADIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter