Izložba o povijesti navigacije na Jadranu

Torbica, Finocchiaro i Komšo na otvorenju
Torbica, Finocchiaro i Komšo na otvorenju

U galeriji Amfiteatar pulske Arene u četvrtak navečer otvorena je, u sklopu projekta AdriaMuse, izložba ''Ancient Shipping in the Adriatic Sea'' (Povijest navigacije na Jadranskom moru).

Europski projekt AdriaMuse sufinanciran je iz IPA Programa Jadranske prekogranične suradnje 2007.-2013., a teži turističkoj valorizaciji muzeja i kulturne baštine na obje obale Jadranskog mora. Pokrajina Rimini, vodeći partner i koordinator projekta AdriaMuse, te Istarska županija kao projektni partner realizirali su još jedno događanje koje spaja obale Jadrana, organiziravši ovu izložbu. Postavio ju je prof. Stefano Medas s Talijanskog instituta za pomorsku arheologiju i etnologiju u Veneciji (Istituto italiano di archeologia ed etnologia navale di Venezia). Nakon izložbe u Italiji (u mjesnom Nautičkom klubu i u Muzeju grada Riminija) u lipnju i srpnju, postav se narednih tjedana može razgledati u pulskoj galeriji.

Na 25 izložbenih panoa objašnjeno je kako su pomorci savladavali morske opasnosti te koje su rute slijedili da bi došli do najsigurnijih luka. Prikazani su gradovi obiju obala Jadrana s najvažnijim specifičnostima.

- Izložba, iako opsegom nije jako velika, vrlo je značajna za prikaz pomorstva u ovome području, te prikazuje kontakte i povijest dvaju naroda na Jadranu. Zanimljivo je napomenuti da smo ovu izložbu ugovorili još prije negoli smo izvukli antički brod u Flacijusovoj ulici. Sve to dokazuje dugu i vrlo važnu tradiciju pomorstva na ovim prostorima, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo. (V. BEGIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter